Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı Doğal Kalkan: Bağışıklığı Güçlü Tutma Yolları
Grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlendirmek için beslenme uzmanının önerileri. Vitamin, mineral ve doğal kür tarifi ile sağlıklı kış.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Ganime Yıldırım, grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek adına beslenme alışkanlıklarında protein, posa, vitamin ve minerallerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Havanın giderek soğuduğu, kış mevsiminin etkisini gösterdiği bu dönemde grip ve soğuk algınlığının yaygın olduğunu hatırlatan Yıldırım, enfeksiyon sürecinde vücudun enerji ihtiyacının yüzde 10-12 oranında arttığını belirtti.
Grip ve soğuk algınlığından korunma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve hastalıkları daha hafif atlatma konularında önemli ipuçları veren Yıldırım, şu önerilerde bulundu:
“Günlük beslenme planınızda tüm besin gruplarına yer vermelisiniz. Her öğünde protein, kompleks karbonhidratlar, posa, lif, sağlıklı yağlar bulunmalı, ayrıca haftada 2 gün balık tüketimi önerilmektedir. Et, tavuk ve balık ağırlıklı beslenmeye ek olarak, her öğünde sebze ve yoğurt tüketimine de özen gösterilmelidir. Balık tüketiminde yetersizlik durumunda Omega-3 takviyeleri düşünülebilir.
Gün içinde probiyotik ve prebiyotik değerini artırmalısınız (yoğurt, kefir, turşu gibi gıdalar). Bu değerlere yeterince ulaşılamadığı durumlarda probiyotik ve prebiyotik takviyeler düşünülmelidir.
Düzenli egzersiz ve aktif bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. Soğuk havalarda dışarıda egzersiz yapamıyorsanız bile evde basit hareketlerle sedanter yaşam tarzından kaçınılmalıdır.”
SU TÜKETİMİ ÖNEMLİDİR
Vücudun düzenli çalışması için su tüketiminin önemine vurgu yapan Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:
“Enfeksiyon sürecinde oluşan sıvı kaybını telafi etmek için günde 2,5-3 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Günlük vitamin, mineral ve lif alımına dikkat etmek önemlidir. Her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye özen gösterilmelidir. Salata, sebze yemeği ve meyve ağırlıklı beslenme alışkanlıkları benimsemelisiniz.”
TÜKETİLMESİ GEREKEN VİTAMİN VE MİNERALLER
Yıldırım, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmak ve daha hafif atlatmak için tüketilmesi gereken vitamin ve mineralleri şu şekilde sıraladı:
“- C Vitamini: Bu antioksidan vitamini taze meyve ve sebzelerden almak önemlidir. Biber, portakal, limon, mandalina, greyfurt, nar, domates, roka, maydanoz, kuşburnu ve kivi gibi yiyecekler C vitamini açısından zengindir.
Çinko ve Selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli olan bu mineraller et, soğan, sarımsak ve deniz ürünlerinde bulunur. Çinko ayrıca çiğ fındık, kabak çekirdeği, ceviz, badem, kuzu eti, hindi eti, mantar ve kuşkonmazda da bulunabilir.
Omega 3: Bağışıklığı güçlendiren ve kalp-damar sağlığı için önemli olan bu yağ asidi, haftada iki gün balık tüketimi ile sağlanabilir. Ceviz ve çiğ badem gibi yağlı tohumlar da Omega 3 kaynağıdır.
Prebiyotik ve Probiyotik Besinler: Bağırsak florasının sağlıklı olması, güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Kefir ve yoğurt gibi probiyotik besinler ile muz, pancar, sarımsak, soğan ve enginar gibi prebiyotik besinler tüketilmelidir. Eksiklik durumunda uygun takviyeler düşünülmelidir.
Zencefil: Gribe bağlı semptomları azaltmada yardımcı olan zencefil, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve vücuttan toksinleri atmayı destekler.
Zerdeçal (Kurkumin): Anti-enflamatuar etkisi bilinen bir besindir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda tedavi edici özellik gösterir. Karabiber ile birlikte tüketilmesi, kurkuminin vücutta daha iyi emilmesini sağlar.”
BAĞIŞIKLIK KÜRÜ TARİFİ
Bağışıklığı güçlendirmek için Yıldırım'ın önerdiği kür tarifi şu şekildedir:
“Malzemeler: 1 yemek kaşığı toz zencefil veya taze rendelenmiş zencefil, 1 yemek kaşığı toz zerdeçal, 1 yemek kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı toz karabiber, 2-3 yemek kaşığı bal, limon.
Hazırlık: 2-3 yemek kaşığı süzme balın içine toz zencefil, toz zerdeçal, toz karabiber ve toz tarçını ekleyip karıştırın. Tarçın, vücudun termal etkisini artırır. Oluşan karışım koyu bir kıvama gelene kadar yavaşça limon sıkarak karıştırmaya devam edin (Bu karışımı oda sıcaklığında bir kapta saklayabilirsiniz).
Tüketim Önerileri:
Bir yemek kaşığı karışımı ağzınıza alıp üzerine ılık süt içebilirsiniz.
Bir fincana bir yemek kaşığı karışımı ekleyip üzerine sıcak su ilave ederek keyifli bir kış çayı yapabilirsiniz.
Bir bardak sıcak süte karıştırarak tüketebilirsiniz (Bu karışım öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelebilir).
Bu tarifi kronik hastalığı olanlar ve hamile emzirenler kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.”
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.