Döviz kuru sektörü birebir etkiliyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Nisan 2018 11:39
Döviz kuru sektörü birebir etkiliyor

Doğan Yapı İşletme Sahibi Muhittin Doğan sektörünün sıkıntılarını ve tecrübelerini gazetemiz ile paylaştı.

HABER: EMRE BOZ

Hemen her sektörde olduğu gibi kendi sektörleri içerisinde de merdiven altı üreticiler olduğunu belirten Doğan, döviz artışlarının kendilerini doğrudan etkilediğini söyledi.

PVC, alüminyum ve cephe kaplama montajı yapan işletmelere toptan ve perakende malzeme temini yaptıklarını söyleyen Muhittin Doğan; “Sektörümüz son yıllarda inşaatın durgunluğundan dolayı sarsıntı yaşadı. İnşaat lokomotif sektör olduğu için birçok sektörü de doğrudan etkiliyor. Döviz kurunun yükselmesi bizim ürünlerimizdeki artışlara neden oldu. Hammadde üretimimiz var ama bu Türkiye’nin çok küçük bir ihtiyacını karşılıyor. Yurtdışından ürün aldığımız için bu da döviz ile birebir alakalı oluyor. Döviz arttığı zaman bizde de haliyle artış oluyor. Bu durumda da küçük ve orta ölçekli esnaflarımız ister istemez etkileniyor. Son bir yıl içerisinde kademe kademe yüzde yüze kadar fiyat artışına ulaşan ürünler oluyor. Geçen yıl bir liraya sattığımız ürün bu yıl 2 liraya ulaştı. Emlak sektöründeki durgunluğa pahalılıkta eklenince daha büyük sıkıntı oldu. Yaz gelmesi ile birlikte piyasanın daha da canlanacağına inanıyoruz” dedi.

YETKİLİLERİN YÖNLENDİRME YAPMALARI SEKTÖRÜ RAHATLATACAKTIR

Sektör ile ilgilenen Sivil Toplum Kuruluşlarının sektöre atılmak isteyen vatandaşlara yönlendirmeler yapmasının piyasaya büyük bir katkı olacağını belirten Doğan; “İmkânlarımız doğrultusunda fuarlara katılıyoruz. Dış ülkelerde isteyen herkes istediği sektöre giremiyor. Kimse istediği işi yapamıyor. Bölgede ihtiyaç yoksa o işin yapılmasına izin vermiyor. Kahramanmaraş’ta bu işi yapan çok fazla insan var. İşin erbabı olmayan bile bu işi yapıyor. Farklı sektörden birisi PVC veya duşakabin işi yapıyor. Sivil toplum kuruluşlarının daha fazla ilgi ile ekonomiyi canlandırmak adına yönlendirmeler yapması gerekiyor. bizim sektörümüzün en büyük sıkıntılarından bir tanesi kazancının düşük olması. Nedeni ise bu işi bilenin de bilmeyenin de yapması” açıklamasını yaptı.

Vatandaşların işin kalitesine değil, maddi boyutuna baktığını belirten Doğan açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi; “Vatandaşlarımız iş yaptıracağı işletmenin belgelerine ve vereceği garantisine bakmıyor. Kim daha ucuz fiyat veriyorsa ona bakıyor. Ama bu yanlış bir durum. İşini resmi yapan, istihdam sağlayan, hizmetinin arkasında olan ve garantisini veren işletmelerin tercih edilmesi gerekiyor. vatandaşımızın bu konuda ucuza kaçmaması gerekiyor. Merdiven altı üretim yapanlar yüzüne işletmesini kapatan arkadaşlarımız oldu. Bunların yanında sektörümüzü temsil eden bir oda da yok.

BÖLGENİN SIKINTILARI VAR

Bölgemiz Kahramanmaraş’ın ciddi bir sanayi bölgesi. Meyve sebze hali var ve bunların yanında üretim yapan bir sürü küçük ve orta ölçekli işletmeler var. Gıda anlamında üretim yapanlar var ve bunların doğalgaza ihtiyacı var. Kahramanmaraş’ın ekonomisine burası da Küçük Sanayi Sitesi kadar katkı sağlıyor. Ama orası kadar hizmet almıyor. Aynı zamanda ciddi anlamda bir mekan ve alan problemi var. Yatırım yapacak olan bir vatandaş burada kendi çalışma sistemine göre bir dükkan bulamıyor. Aynı zamanda boş dükkan yeri bulmakta problem. Yetkililerimiz burada yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza sistemli bir şekilde bir sanayi sitesi oluşturmalı”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.