Araştır-Geliştir 4 bin TL kazan
Araştır-Geliştir 4 bin TL kazan
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK finansal destek sağladığı Ar-Ge Proje Pazarı'nın beşincisi başladı.
Oda fuaye salonunda birbirinden iddialı 62 projenin yarıştığı sergide konuşan KMTSO Başkan Vekili Serdar Zabun, “80’li yıllarla birlikte, soğuk savaş döneminin son perdesinde, AR-GE, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma ile refahın tabana yayılması bakımından stratejik bir önem kazanmıştır” dedi.
Ekonomik kalkınma ve zenginleşmeyi sağlayarak sürdürülebilir hale getirmenin tek yolu bugün proje geliştirme ve Ar-Ge’ye bağlı kalmak olduğunu belirten Zabun şöyle konuştu: “ Türkiye, 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara kişi başına milli gelirini 25.000 dolara ulaştırmayı hedefleyen bir ülkedir. Bu hedefleri sağlayabilmek adına bundan sonraki süreçte, ekonomik başarıyı bilim ve teknolojiyle, inovasyonla aramamız gerekmektedir. Ülkemiz bugün, yerli otomobil, yerli helikopter, tank, füze, insansız hava aracı, insansız deniz aracı, yerli aşı, milli uydu, milli gemi, fırtına obüsleri, yerli fırkateyn gibi birçok alanda ar-ge çalışmaları ile ön plana çıkmaktadır. Uzay teknolojilerinden gen mühendisliğine birçok konuda kurumsal anlamda ciddi ar-ge ve proje çalışmaları devam etmektedir. Bu itibarla, geleceğe baktığımızda; ar-ge kültürünün yerleşik hale getirilmesinin; Türk işletmeleri için ‘vazgeçilmez’ olacağını açıkça görmekteyiz”
TARIM İLE BAŞLADI
“Ekonomisi tarıma bağlı iken 80’li yıllarla birlikte sanayileşme ivmesi kazanan Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin en önemli sanayi ve enerji üsleri arasında çok önemli bir yere sahiptir” diyen Zabun şöyle konuştu: “5 milyar doları aşan sanayi üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 17 şirketi ile tekstil, metal eşya, çimento, elektrik üretimi, dondurma, altın işleme, kağıt üretimi konularında kapasite açısından Türkiye’nin lider kenti konumuna ulaşmıştır. Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi sektörlerinde çok ciddi bir katma değer potansiyeli bulunmaktadır. Dünya çapında üretim ve ihracat yapan şirketlerde, gelişmeye açık, sanayileşme ve büyüme potansiyeli yüksek KOBİ’ler ar-ge ve proje geliştirme yöntemleriyle gerek mühendislerimiz için gerekse girişimcilerimiz için çok önemli fırsatlar doğacaktır. Bugün, hedeflere ulaşabilmenin en önemli unsurlarından birisi de burada ortaya konulan; sayısı 60’ı bulan projenin en iyi şekilde değerlendirilerek hayata geçirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Üniversite öğrencilerine yönelik çok önemli girişimlerde bulunmakta, burs programları, yurtdışında yabancı dil eğitimi, kariyer günleri, ar-ge proje pazarı organizasyonları ve intörn mühendislik programları ile üniversite öğrencilerimizi desteklemekte ve onların iş dünyası ile entegrasyonunu teşvik etmektedir. Diğer taraftan, üniversite-sanayi işbirliği için gerekli teknik ve kurumsal altyapıyı oluşturmak adına Teknokent, Üskim, Tekmer gibi önemli projeleri, Üniversite Yönetimi ile birlikte hayata geçirmiş bulunuyoruz. Sektörlerimizin yüksek kalite ve inovasyon kabiliyetlerini geliştirmek bakımından Ar-ge Proje Pazarının ve bugün burada sergilenen 60 projenin çok önemli katkıları bulunacağına, yeni sektörlerde yapılacak yatırımlar için stratejik bir değer taşıyacağına inanıyorum”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Temiz: “Şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması ileri teknolojide öncü konuma gelmesi için iyi yetişmiş mühendislere ihtiyaç vardır. Bunun içinde bizlere önemli görevler düşmektedir” dedi.
BİRİNCİYE ÖDÜL
Proje pazarına 2014 yılında 38 proje katılırken, 2015 yılında bu sayı 42 oldu. 2016 yılında ise bu sayı 62’ye çıktı. Organizasyonda jüri tarafından seçilen 5 projeye ödül verilecek. Birinciye 4 bin TL ödülün olduğu yarışmada ikinciye 3 bin TL üçüncüye 2 TL, dördüncü ve beşinciye bin TL para ödülü verilecek.
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.