Zam oranları netleşti! Daha fazla tazminat alacaklar
Memur ve memur emeklisine yapılacak zamların netleşmesinin ardından 1 Ocak’tan itibaren işten ayrılacaklar için de kıdem tazminatı tavan fiyatı netleşti.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020'nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021'nin ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam yapılmasını kararlaştırmasının ardından 1 Ocak’tan sonra işten ayrılacak kişiler için kıdem tazminatı tavanı da netleşti. Brüt ücreti 6 bin 400 liranın üzerinde olanlar ocak ayından sonra işten ayrıldıklarında daha yüksek kıdem tazminatı alabilecek.
MEMURLARA YAPILACAK ZAMLARLA YÜKSELDİ
İş Kanunu’na tabi olan çalışanlar çalıştıkları her yıl için 30 gün brüt ücret kadar kıdem tazminatı almamaya hak kazanıyor. Brüt ücreti yüksek olanlar için ise kıdem tazminatında tavan uygulanıyor. 6 ayda bir ocak ve temmuz maaşlarına göre artırılan ve 2019’un temmuz-aralık dönemi için 6 bin 380 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavan fiyatı memur ve memur emeklisine yapılacak zamlarla yükselmiş oldu.
Bu yılın ikinci yarısında ise memur maaşları yüzde 5 oranında artırıldı. 2019’un temmuz-aralık döneminde enflasyon yüzde 5’i aşarsa, aradaki fark ocak ayında memur maaşlarına yansıtılacak. Ancak, bu dönemdeki enflasyon yüzde 5 veya altında kalırsa enflasyon farkı doğmayacağı için ocak ayında memur maaşları sadece yüzde 4 oranında artırılacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, temmuz ve ağustos aylarındaki toplam enflasyon yüzde 2.22 olarak gerçekleşti.
Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Enflasyon farkı olmasa bile kıdem tazminatı tavanı ocak ayında en az 6 bin 635 liraya yükselecek. Gelecek yılın ocak-haziran döneminde işten ayrılanlar, ücretleri ne olursa olsun her bir yıl için en fazla bu tutar üzerinden kıdem tazminatı alabilecekler.
OCAK’TA AYRILANLAR DAHA FAZLA TAZMİNAT ALACAK
Kıdem tazminatı tavanındaki artıştan, brüt ücreti halen 6 bin 400 liranın üzerinde olan kişiler faydalanacak. Örneğin, brüt ücreti 6 bin 700 lira olan ve 10 yıl çalışan bir kişi kıdem tazminatını alabilecek şekilde yılsonuna kadar işten ayrıldığında 63 bin 800 lira tazminat alabilir. Aynı kişi ocak ayında işten ayrıldığında ise 66 bin 350 lira tutarında tazminat alacak. Brüt ücretleri 6 bin 400 liranın altında olanlar kıdem tazminatı tavan fiyatından etkilenmiyor. Bunların brüt ücreti ne kadar ise çalıştıkları yıl sayısı ile çarpılarak tazminatları hesaplanıyor.
KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?
Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için, aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten attığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Ayrıca, yaş dışındaki emeklilik koşulları yerine getirildiğinde işçi işten ayrılarak kıdem tazminatı alabiliyor. İstisnai olarak erkek işçiler askere giderken, kadınlar da evlendiklerinde bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Yaş şartı dışında emeklilik koşullarını dolduranlar da kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Örneğin 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girip 15 yıl sigortalılık 3600 prim gününü tamamlamış olanlar kendi istekleriyle işten ayrılırken kıdem tazminatını alabiliyorlar. Bu şartları karşılayan ve brüt ücretleri tavan fiyatı geçen kişilerişten ayrılırken ocak ve temmuz aylarını tercih ettiklerinde daha yüksek kıdem tazminatı alabiliyorlar. Asgari ücretliler için ise en ideal dönem ocak ayı. Asgari ücrete yıl başında zam yapıldığı için bu ayda işten ayrılacaklar daha fazla kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.