Yaz ayları geliyor... Gözlük sizin için facia olmasın!

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Mart 2018 10:40
Yaz ayları geliyor... Gözlük sizin için facia olmasın!

Ak Optik İşletme Sahibi Murat Küçükkale, gazetemize gözlük kullanımının önemini vurgulayan açıklamalar yaptı. Yaz-kış gözlük kullanılmalı diyen Küçükkale sahte gözlükler konusunda vatandaşları uyardı. Hekim kontrolü tavsiyesinde bulundu.

HABER: ABDULLAH YILDIZ

1989’dan beri gözlük sattığının altını çizen Ak Optik İşletme Sahibi Murat Küçükkale vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. 

“Güneş gözlükleri yaz-kış kullanılmalı. Özellikle de kışın karlı bölgelere gidildiğinde açık renk koruyucu güneş gözlüklerini öneriyoruz. Hava durumuna bakarken özellikle akıllı telefonlar UV indeksi olur. 0’dan 14’e kadar olan bu oranda eğer parlaklık 4’ün üzerindeyse güneş gözlüğü kullanmalıyız. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep bölgeleri güneşin direk geldiği bölgelerdir. O yüzden katarakt oluşumu çok fazladır. Yani bu durumu engelleyemezsiniz ama eğer dikkat ederseniz 55 yaşında değilde 65 yaşında katarakt olursunuz. Yani biraz daha geciktirirsiniz. Bakın sahil şeridini saymadım çünkü nemin yüksek olduğu yerlerde UV indekside düşer.”

SERTİFİKALI GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ 100 LİRADAN BAŞLAR

Sahte gözlüğe karşı vatandaşlara dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Küçükkale, sertifikalı ürünü sahtesinden ayırmak için vatandaşlara tüyolar verdi.

“Güneş gözlüklerinin de sertifikalı olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü sertifikalı güneş gözlükleri hem TSE damgalı hem CE onaylıdır.  Kaliteli malzeme kullanılarak sağlık standartları dikkate alınarak üretilir. Asla merdiven altı imalat söz konusu olmaz. Her markanın sertifikası vardır. Gözlük alırken buna dikkat etmek gerekir. Aldığımız marka ile sertifikada yazılan isim birbirini tutuyorsa sıkıntı yoktur. Ancak bujiterilerde satılan geri dönüşüm gözlükler var. İnternette satılan gözlükler var. Müşteri geliyor bu gözlük internette daha ucuz diyor. Kesin o üründe bir sıkıntı vardır. Fiyatta da yarı yarıya fark eder. Bijuteri tarzı yerlerde 30 liradan başlayan fiyatlarla gözlük satıyorlar. Oysa bugün sertifikalı bir güneş gözlüğü 100 liradan başlar. Marka gözlükler ise 300 liradan başlıyor.”

Hekim kontrolüne büyük önem veren Küçükkale, “Öncelikle göz sağlığı açısından muhakkak suretle hekim kontrolü şart. Yetişkinlerde 2 yılda çocuklarda ise her yıl mutlaka hekim kontrolünden geçmeli” dedi.  Küçükkale konuşmasını şu sözlerle devam etti:

“Tüm ekranlar göze mavi ışık yayıyor. Bu da bir süre sonra gözde bulanıklığa sebep oluyor. Tabi genetik faktörden ziyade teknolojinin aşırı bir etkisinden söz edebiliriz. Miyop hastalığı ki uzağı görememe olarak bilinir ve dünyada yüzde 62 dolaylarında olduğu tahmin ediliyor. Genetik hastalık olanlar zaten doktor kontrolünde gözlük kullanıyorlar ancak teknoloji kaynaklı olanlar maalesef hiç fark etmeden yaşıyorlar. Çünkü adam dünyayı gördüğü gibi zannediyor. Ancak bir tanıdığı arkadaşı vasıtasıyla kendini karşılaştıracakta öyle fark edecek. Tabi arkadaşının da gözleri sağlamsa. Arkadaşının da gözleri bozuksa öyle beraber yuvarlanıp gidiyorlar.”

BÜRO ÇALIŞANLARI DİKKAT!!!

Bilgisayar karşısında yarım saatten fazla durulmaması gerektiğini savunan Küçükkale gece uykusunun önemini vurguladı. Küçükkale, “Programsız çalışılmamalı.  Her ne iş yapıyorsak yapalım bilgisayar karşısında yarım saatten fazla durmamalıyız. Mola verip 10-15 dakika gözlerimizi dinlendirmeli gazete kitap okunabilir. Eğer bilgisayar karşısında ticari bir iş yapıyorsak yani işimiz bilgisayar karşısındaysa yapacak bir şey yok. onlarda her 45 dk. 10-15 dk. ara vermeliler.

Yine akşam düzenli uyku göz için çok önemli. Akşam 10’da yatıp sabah 6’da kalkmak hem son derece faydalı hem de göz için çok önemli. Geceyi uzun yaşadığımız zaman ışığa maruz kalıyoruz. Bu da yine göz sağlığı için son derece zararlı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.