Yahya Kemal Mahallesi Adını Nereden Almıştır?

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Nisan 2025 10:58
Yahya Kemal Mahallesi Adını Nereden Almıştır?
Editör

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesinde yer alan Yahya Kemal Mahallesi hakkında merak edilenler

Belediye Meclisi’nin 08.03.2000 tarihli oturumunda alınan 1/11 sayılı kararla bazı mahalle sınırlarının değiştirilmesi ve yeni mahalleler oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kararla Kanal Mahallesinden bölünerek ayrılan kısma Yahya Kemal Mahallesi ismi verildi. Mahallenin güney sınırının Bamsı Sokak, batı sınırının kanalın batı tarafına açılacak Sardunya Sokak, kuzey sınırının Şeyh Şamil Caddesi, Doğu sınırının ise genişlemeye açık tutulmasına karar verildi.

Mevcut haliyle kuzeyinde Aslan Bey Mahallesi, doğusunda Doğukent Mahallesi, güneyinde Kanuni Mahallesi, batısında Şeyh Şamil Mahallesi bulunmaktadır. Zeynel Abidin Camii sınırları içerisinde yer almaktadır.

Mahalleye ismi verilen Yahya Kemal, bürokrat, devlet adamı ve Türk şiirinin aruzda en son ve en büyük temsilcilerinden birisidir.

Gerçek Adı: Ahmed Agah olup 1884 yılında Üsküp’te dünyaya gelmiştir. Annesinin ismi Nakiye, babasının ismi ise İbrahim Naci’dır. İlköğrenimini Üsküp’te tamamladı. İstanbul Vefa Lisesi mezunudur. Başlangıçta Sultan II. Abdülhamit yönetimine karşı muhaliflerin safında ye5r alarak 1903’te Paris’e gitti. Fransa’da siyasal bilgiler okurken hocası Albert Sorrel’in etkisinde kaldı ve düşüncelerinde değişmeler oldu.

Fransa’da 9 yıl kaldı. Fransız edebiyatını ve edebiyatçılarını yakından tanıma imkanı buldu. Onlardan etkilendi. Doğu Dilleri Okulu’na devam ederek Arapça ve Farsça’sını geliştirdi. Divan şiiri üzerine yoğunlaştı. 1913 yılında İstanbul’a döndü. Darülünun’da tarih ve edebiyat dersleri okuttu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Lozan Konferansı’na katıldı. 1923’te Urfa milletvekili seçildi. Çeşitli ülkelerde diplomatik görevler alarak Türkiye’yi temsil etti. Yozgat, Tekirdağ ve İstanbul milletvekiliği yaptı. Pakistan Büyükelçiliği görevindeyken 1949’da emekli oldu ve yurda döndü.

Tedavi için Paris’e gitti. Bir yıl sonra 1958’de öldü. Yahya Kemal’in sağlığında hiçbir kitabı yayımlanmıştır, onun vefatından sonra merhum Nihad Sami Banarlı, şairin sağlığındaki düşüncelerinin ışığında, eserlerini büyük bir titizlikle okuyucuya kazandırmıştır.

Eserleri; Kendi Gök Kubbemiz (1961), Eski Şiirin Rüzgarıyla(1962), Rubailer ve Hayyam’ın Rubailerini Türkçe söyleyiş (1963), Aziz İstanbul (1964) ve Eğil Dağlar’dır.

Akıncılar

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

Haykırdı, ak tolgalı beylerbeyi “ilerle!”

Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilerle

Şimşek gibi atıldık bir semte yedi koldan

Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan

Bir gün yine doludizgin atlarımızla

Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla

Cennette bu gün güllei açmış görürüz de

Hala o kızıl hatıra gitmez gözümüzde

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

Yahya Kemal Beyatlı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.