“Üç hayvan pazarını bu şehir kaldırmaz”
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Kahramanmaraş İl Başkanı Yunus Ceren yetkililere sitem etti.
HABER: ABDULLAH YILDIZ
Kahramanmaraş bölgenin en büyük hayvan pazarına sahipken Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerine de hayvan pazarı yapılmak istendiğine dikkat çeken Ceren, ‘Kahramanmaraş üç pazarı kaldırmaz bu yanlıştan dönülsün’ dedi.
Kahramanmaraş’ın hayvan borsasına 6 milyon lira para harcanarak bölgenin en büyük pazarına sahip olduğunu ifade eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği Kahramanmaraş İl Başkanı Yunus Ceren, Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerine de birer hayvan pazarı yapılmak istendiğine dikkat çekerek yetkilileri şiddetle eleştirdi. Merkez ilçelere kurulmak istenen pazarların yerlerinin belirlendiğini söyleyen Ceren, ‘bu yapılmak istenen pazarlar üreticiye de tüketiciye de zarar verir’ dedi. Hiç kimsenin böyle bir konuda karar alırken hayvancılıkla ilgili STK’lara danışmadığına dikkat çekti. Ceren açıklamalarından satır başları şu şekilde:
“BİZE SORMADAN BİZİM ADIMIZA KARAR ALIYORLAR”
“Hayvan pazarımız bölgenin en büyük pazarı. Yetkililerimiz bu konuda ellerinden geleni yaptılar ve bize çok güzel bir mekan sundular. 52 dönümlük bir araziye 6 milyon lira para harcandı. Park sorunu yok. ulaşım gayet rahat.”
“Ancak bizim yetkililere bir sitemimiz var. Üreticileri ve sektör mensuplarına sorulmadan bazı kararlar alınıyor. Şuan da Dulkadiroğlu ve Onikişubat olmak üzere iki bölgeye yeni hayvan pazarı yapmak için yer belirlendi. Bu yapılan çok büyük bir yanlıştır. Üretici tek bir yerde toplu olursa hem üretici hem tüketici memnun olur. Şimdi hayvana rağbet olursa fiyat yükselir rağbet olmazsa fiyat düşer. Bu durumda bir hayvan pazarı zaten bu şehre fazlasıyla yetiyor. Eğer yeni hayvan pazarları yapılırsa pazarın biri canlı olur diğeri zayıf kalır. Zayıf kalan taraftaki hayvancılar zarar eder. Biz kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Eğer bu yapılmak istenen yeni hayvan pazarları üreticiyi de tüketiciyi de mağdur eder.”
BU YAPILMAK İSTENEN ÜRETİCİYİ İDAM ETMEKTİR
“Bakınız bir karar alınırken sivil toplum örgütlerine danışılmıyor. Bizim adımıza bizi etkileyecek kararlar alıyorlar fakat bizim fikrimizi almıyorlar. Kırmızı et üretici birliği, kasaplar odası ve veteriner hekimler odası bu konuda fikri alınması gereken sivil toplum örgütleridir. Böylesi hayati bir karar bizlere bağlı hayvancıları direk etkileyecek olan bir karar alınırken nasıl olurda kimse gelip bize bir şey sormaz? Yöneticiler bize danışmadan aldıkları kararlarla bizleri idam ediyorlar. Bu yanlıştan bir an önce dönülsün.”
“Bizim Kahramanmaraş Hayvan Borsamız şehrimize fazlasıyla yeter. 52 dönüm kapalı alan, yanında 150 dönüm boş arazi var. 3 yerden yol verilmiş ve park sorunu yok. 6 milyon lira para harcandı. Bekleyin burası kendi masrafını çıkartsın. Hayvan değerinde alınsın değerinde satılsın. Vatandaşı hali hazırda ki pazara yönlendirin. Zaten vatandaşın böyle bir talebi de yok. Ki Kahramanmaraş’ta eskiden beri hayvanın yüzde 70-80’i yerinde daha pazara inmeden satılır. Son 3 gün satılmayan hayvanlar pazara götürülür. Kurbanını almakta geciken vatandaşlarda pazara gelir orada satılır.”
TEK PAZAR HER YÖNDEN DAHA AVANTAJLI
“Fakat her bölgeye bir Pazar kurarsan hayvancı ne hale düşer. Kahramanmaraş 3 tane pazarı mümkün değil kaldırmaz. Ayrıca Pazar bir yerde olursa fiyat sabit olur. Mağduriyet olmaz. Yanlış anlaşılmasın biz asla yüksek fiyat istemeyiz. Haramdır. Malın değeri neyse oradan alıcı bulsun isteriz. Ayrıca Pazar tek olursa güvenli olur. Tokatçı dediğimiz dolandırıcılar barınamaz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.