Türk Ocakları Kahramanmaraş şubesinden kıraathanede ''Türkiye'de şehit ve gaziler dernekleri ve milli hizmetler'' konulu söyleşi
Türk Ocakları Kahramanmaraş şubesinden kıraathanede ''Türkiye'de şehit ve gaziler dernekleri ve milli hizmetler'' konulu söyleşi
Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Öğretmenevi Kıraathanesinde 3 Mayıs Türkçülük günü münasebetiyle ''Türkiye'de Şehit ve Gaziler Dernekleri ve Milli Hizmetler'' konulu söyleşi düzenledi.
Söyleşiye Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman katıldı.
Programın moderatörlüğünü yapan Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Hars Heyeti Başkanı Mustafa Kök programa başlamadan önce günün anlam ve önemine ithafen katılımcıların 3 Mayıs Türkçülük gününü kutladı.
1912 yılında kurulan Türk Ocaklarının kuruluş yıl dönümünden bu güne yaptığı faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendiren Mustafa Kök; ''Türk Ocakları 105 yıl önce kurulduğu günden bu güne kadar gelmiş bir teşkilat. Böyle bir teşkilatın kuruluşuna vesile olan 190 Tıbbiyeli bilinebildiği kadarıyla tamamı Çanakkale'de ve sonra Milli Mücadele de şehit olmuştur.Dolayısıyla Şehitlik ve Gazilik ne demek en çok bunu Türk Ocakları bilir. Şehit ve Gazi Dernek Başkanımız Yunus Karaman bey bu yüzden aramızda. Bu konuyu, bu meseleyi en çok yaşayan, yüreklerinde duyan Gazilerimizle burada konuşmak, onları dinlemek istiyoruz. Yunus bey bizatihi askerlik vazifesini yaparken bir kaza yaşamış ve bugün bu derneğin başında kendinden sonra bugün bu olaylara şahit olan, yaşayan Şehit ve Gazi aileleri ile irtibatlı olmak onlarla dayanışma içerisinde bulunmak ve onlara maddi, manevi destek olmak için yola çıkmışlar ve 10 yıldan beri Kahramanmaraş'ta bu derneğin başkanlığını yürütüyorlar. Bizim de gençlerimiz her ay bu derneğimizi ziyaret ediyorlar. Bir defasında da gençlerimizle beraber gittik bizi karşıladılar, ağırladılar sağolsunlar. Sıkıntılarını, meselelerini konuştuk. Bu günde burada kendileri konuşacaklar, kendilerini dinlemek istiyoruz. Sizler neleri nasıl yapıyorsunuz veya yapamıyorsunuz. Bağlı bulunduğunuz genel merkezin hangi projeleri bulunuyor. Bu konuyu bugün güzel bir sohbet içerisinde konuşacağız inşaallah.'' dedi.
Mustafa Kök'ün ardından sözü alan Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman sözlerine başlamadan önce Şehitlerimizi yad ederek rahmet ve minnetle andığını söyledi.
Kendini tanıtarak konuşmaya başlayan Yunus Karaman; Ben aslen Göksunluyum. Piyade Uzman Çavuş olarak görev yapmaktayken Şırnak İli Silopi İlçesi Çalışkan köyü kırsalında bir iç güvenlik, terörle mücadele harekatı görevi esnasında, mayına basma sonucu 11 Ağustos 2001 tarihinde yaralandım. Sağ bacağımı diz altından kaybettim. Sol bacağımda yüzde seksenlere yakın tamamen yoktu. 3 yıl süren tedavi sonucunda kemik nakli ve kas nakli olarak hayatımı devam ettirmeye gayret ettim. 2004 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Emekli Sandığı tarafından Gazi ünvanıyla Malülen Emekli olmakla beraber Türk Silahlı Kuvvetlerinden bağlantım kesildi. Ama hayat devam ediyordu. 20 gün olmuştu ben evleneli. Göreve çıktığım ilk günde yaralanmıştım. Tedavilerim bittikten sonra Kahramanmaraş'a geldik. Kahramanmaraş'ta yaşamaktayım. 2005 yılından itibaren Kahramanmaraş'ta Şehit ve Gazi Derneği çatısı altında faaliyetlerde bulunuyorum. 2007 yılından itibaren de Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin Kahramanmaraş Şube Başkanı olarak görev yapıyorum.''dedi.
Konuşmasına devam eden Karaman, Kahramanmaraş'ta faaliyette bulunan Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi hakkında bilgiler verdi. Derneğin işleyişinden, yönetiminden ve faaliyetlerinden bahseden Yunus Karaman Türkiye'de Şehit ve Gazi ailelerinin yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.
Şehit ve Gazi ailelerinin sosyal haklarıyla alakalı proje çalışmaları olduğunu dile getiren Karaman; ''Şehit ve Gazi çocuklarının sınavsız okullara yerleştirilmesi ile alakalı çalışmayı Genel Merkezimiz yürütüyor. Bu çalışma şu anda bağlı bulunduğumuz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının en acil ilk 4 yapılması gerekenleri arasında bulunuyor. Bizler Şehit ve Gazi ailelerimizin bu gibi sosyal haklarının her zaman takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Bizleri gururlandıran, umutlandıran ve sevindiren şey, bir tane evladım varsa arkada bir tane daha var. O da yoksa ben gideceğim diyen bu ülkesini seven gerçekten çok onurlu çok gurur verici insanlar, Şehit aileleri, Şehit babaları var.'' dedi.
Daha sonra katılımcılar sırasıyla söz hakkı alarak hem Şehitlerimiz ile hem de Gazilerimiz ile alakalı, onların yaşadığı sıkıntılarla ve anılarıyla ilgili bilgiler paylaştı.
Söz hakkı alarak sohbete dahil olan Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Hars Heyeti Başkanı Mustafa Kök kendisinin de bir anısını anlatarak; ''Basından, arkadaşların ve sizlerin söyledikleri gibi şahit olduğumuz, üzüldüğümüz bazen hayret ettiğimiz haberler ve olaylar da oluyor. Benim bir öğrencimin Polis damadı Şehadet şerbetini içmişti. Onun cenazesinde bulunmuştum. Buna benzer arkadaşlarımız, tanıdıklarımız olursa, haberimiz olursa ve hiç tanışıklığımız olmadığı halde buradaki törenlere, cenazelere katılmak istiyoruz bunu bir milli vazife olarak görüyoruz. Bir çok insan da bizim gibi görüyor.
Bizim buradaki amacımız böyle önemli bir konuda bizzat bunu yaşayan, bunun sorumluluğunu yüklenen insanlarla sizleri karşı karşıya getirmekti amacımız. Bunu az çok başarmış olduk. Daha geniş bir katılım olsa daha çok istifade olurdu. Bizleri kırmayarak programımıza katılan Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi'ne ve hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.''dedi.
Program bitmeden önce Arif Nihat Asya'nın ''Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor'' adlı şiiri okunarak Şehitlerimize dua edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.