Türk Ocakları Genel Başkanı Öz, verdiği konferansta konuştu!
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğünün destekleriyle KSÜ Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu tarafından “Türklerde Devlet Anlayışı” konulu konferans düzenlendi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün konuşmacı olarak katıldığı konferans öncesi Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu üyesi öğrenciler, konferans salonu girişinde konukları Türk bayrağı ve Türklerin tarih boyunca kurduğu 16 devletin bayrakları ile karşıladı.
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak yaptı. Aynı zamanda hocası olan Prof. Dr. Mehmet Öz’ü Kahramanmaraş’ta ve Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Yardımcısı Solak, konferansın faydalı olması temennisinde bulundu. Rektör Yardımcısı Solak, yıl içerisinde bu tür aydınlatıcı ve bilgilendirici faaliyetlerin yoğun bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.
Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu Başkanı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencisi Enis Kurt da kısa bir selamlama konuşması yaparak topluluk faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.
Açılış Konuşmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Dekanı, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, “Türklerde Devlet Anlayışı” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Türk devlet geleneğinin kayıtlı tarihinin 2 bin yılı aşkın bir geçmişi bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Öz, “Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye, Türk devlet geleneğinin zirvesidir.” diye konuştu.
Türk devlet geleneğinin üç ana başlık altında İslam Öncesi, İslam Sonrası ve Modern Dönem olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Öz, Türklerin esas itibarıyla büyük ölçüde İslamlaştığı dönemin 10. Yüzyıl olduğunu söyledi. “İslam sonrası devlet anlayışında İslam geleneğinin yanı sıra eski Türk geleneklerinin de büyük etkisi vardır.” diyen Öz, Osmanlı'da toplum ve devlet ilişkisine yönelik bilgiler verdi.
Mili Mücadelenin devlet tarihimizde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öz, Mili Mücadeleyle birlikte millet iradesine dayalı yeniden doğuş sürecine girildiğini ifade etti.
Türkiye’yi Selçuklu ve Osmanlı’nın devamı olarak gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Öz, “Bu aşamayı ileriye taşımak millet olarak görevimizdir. Bugün etrafımızda o günkü senaryoları başka adlar altında tekrarlamaya çalışan küresel güçlerin kurguladığı bir tuzak var. Millet olarak devletimizin ve milletimizin bekasını sağlamak ve sürdürmek için hepimizin çalışması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda yakın coğrafyamızda meydana gelen gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Öz, sürdürülebilir bir devlet kurmak için devlet geleneği olan bir kültürden gelinmesi gerektiğini ifade ederek “Çevremizde yeni devletler kurulmak isteniyor. Bakın Suriye ve Irak kuruldu sonuç ne oldu. Devlet hayali kurmak kolaydır Fakat devlet kurmak ayakta tutmak zordur. Devlet geleneğinin bulunması gerekir.” diye konuştu.
Son günlerde Irak’ta yaşanan gelişmeler ve Kerkük’ün durumuna ilişkin katılımcıların sorularını cevaplandıran Öz, İslam coğrafyasında yeni tanzim çalışmaları yürüten güçlerin, Türkiye’nin bu tanzim operasyonunun etkili bir üyesi olmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin 2015’ten sonra bölgede sürdürdüğü çalışmaların önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öz, “Burada mesele Türk, Kürt, Türkmen, Arap meselesi değil. Bu coğrafyaya bir fitne sokulmaya çalışılıyor, anlamak lazım. Bu coğrafyada belki 100 yıl sürecek ihtilafların, anlaşmazlıkların tohumu saçılıyor, bunu görmek lazım. Türk, Kürt, Arap, Alevi-Sünni diyerek etnik ve mezhebî hatlardan bölgenin fay hatlarıyla çok açık bir şekilde oynanıyor.” ifadelerini kullandı.
Konferans sunumunun ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’e günün anısına Kahramanmaraş el sanatlarının başlıca örneklerinden oyma ceviz sandık ve Kahramanmaraş Ansiklopedisi’nin birinci cildi hediye edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.