Türk doktordan sendrom keşfi

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ekim 2017 09:30
Türk doktordan sendrom keşfi

Marmara Üniversitesi Çocuk Alerji-İmmünoloji Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen, ‘CHAPLE Sendromu’ olarak tanımlanan yeni bir hastalık türünü keşfederek tıp literatürüne kazandırdı

Marmara Üniversitesi Çocuk Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, Türk kökenli aileler ile komşu coğrafyadaki bireylerde görülen bağışıklık sistemi hastalığı CHAPLE Sendromu’nu Milliyet’e anlattı.

Hastalığın bebeklik döneminde ortaya çıktığını anlatan Özen, “Hastaların bağırsaklarındaki CD55 isimli kompleman düzenleyici protein kaybı, birçok sistem ve organı olumsuz etkiliyor. Sendrom beraberinde albumin düşüklüğüne bağlı göz çevresi ve bacaklarda ödem oluşmasını tetikliyor. Ayrıca ishal, karın ağrısı ve kusma gibi bağırsak rahatsızlığı, vitamin ve minerallerin emilim bozukluğu nedeniyle büyüme geriliği, kansızlık ve kemik zayıflığı gibi bulgular da görülüyor. Bazı hastalarda inflamatuvar bağırsak hastalığı tablosu da ortaya çıkabiliyor” dedi.

‘ORTADOĞU HASTALIĞI’

Özen, “CHAPLE üzerinde 2013’ten bu yana çalışıyorum. Araştırmanın 2 yıllık kısmı ABD’de geçti. Araştırmaların ilk etabında 10 Türk hasta ile birkaç Arap hastayı inceledik. Neden bizim insanımız da veya komşu coğrafyada tespit ettik derseniz en büyük ihtimal kalıtsal nedenler olabilir. Aslında düzenleyici bir proteinin vücutta üretilememesi bu sendromu tetikliyor. Hastalık Ortadoğucoğrafyasını etkiliyor” diye konuştu.

CHAPLE adını verdikleri sorunun tıp literatürüne girdiğini kaydeden Özen, “Çalışmayla anlaşıldı ki, CD55 isimli kompleman düzenleyici protein bağırsak sağlığını korumada son derece önemli bir role sahip” dedi.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.