Trafiği rahatlatacak uygulamaya sürücüler hazır mı?
Kahramanmaraş’ta son zamanlarda sık sık görülen ancak tam olarak nasıl kolaylık sağladığı bilinmeyen trafik lambaları sinyalizasyon sistemlerinin amacını vatandaş merak ediyor.
Diriliş Haber Gazetesi Ekibi olarak bu konuya açıklık getirmek amacı ile bir araştırma yaptık.
Kahramanmaraş’ta son zamanlarda uygulamaya alınan ancak ne işe yaradığı birçok sürücü tarafından bilinmeyen kırmızı ışık sensörlerini Diriliş Haber Gazetesi olarak okurlarımız için araştırdık. Şehir içi trafik akışını rahatlatmak amacı ile kurulmuş sistem, sürücülerimiz tarafından doğru kullanılmıyor. Kahramanmaraş’ta uygulamaya alınan bu sistem ‘adaptif sinyal yönetimi’ olarak isimlendiriliyor.
ADAPTİF SİNYAL YÖNETİMİ
Adaptif sinyal yönetimi son yıllarda gelişmiş olan taşıt algılayıcı yönetim sistemlerinden bir tanesidir. Kahramanmaraş’ta trafiğin yoğun olduğu, yeşil dalga hızı olmayan kavşaklarda özellikle şehir merkezinde birçok noktada bu uygulama kullanılıyor. Bu sistemde tüm şeritlerden gelen taşıtlar sensör üzerinde durdukları zaman algılanıyorlar ve araç yoğunluğuna göre geçiş hakkı alıyorlar. Bu sistemde algılayıcılardan gelen sayım ve işgaliye verileri çeşitli oranda değerlendirilir ve kavşak ihtiyacı olan değişken süreler ile işletilmiş olur. Sistemin öne çıkan faydası, sürücülerin ışıkta bekleme sürelerinin değişken olması.
Bu durumda bir sürücünün bulunduğu ışıkta diğer geçişlerde araç yoğunluğu yok ise, o sürücü daha az sürede kırmızı ışıkta bekliyor. Bu sayede Kahramanmaraş’ın en büyük sorunlarından olan trafiğin rahatlaması sağlanıyor. Sensörlerin trafik sıkışmalarına hızla cevap verebilmesi, yoğunluğu algılayarak oluşabilecek gecikmeleri en az seviyeye çekmesi gibi birçok avantajı bulunuyor. Ancak bu uygulamadan faydalanabilmek için, sürücülerin araçlarını ışığın önündeki sensör üzerinde durdurması gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.