“Topraktan alışta sözleşmeye dikkat edin”
Dündar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Dündar gazetemizin İnşaat Özel sayısında sorularımızı yanıtladı.
Abdullah Dündar Kahramanmaraş’ın inşaat kalitesi konusunda iyi durumda olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ın inşaat kalitesini ve sektörün genel durumunu değerlendirir misiniz?
“Kahramanmaraş’ta inşaat kalitesi iyi düzeyde. Tabi işini iyi yapmayan insanlarda var, ancak görüyoruz ki Kahramanmaraş’ta inşaat kalitesinden şikayetçi olan pek müşteri yok. Alıcısıyla satıcısıyla herkes karşılaştırma yapıyor ancak kalite konusunda Kahramanmaraş iyi bir yerde diyebiliriz.
Mimari yapı Cumhurbaşkanımız sık sık konuşuyor. Bazı şeyleri şikayet edip kullanmak doğru bir şey değildir. Şehrin yatay büyümesi lazım, yatay büyüyen şehirlerde Belediyenin ulaşım ve benzeri hizmetler noktasında daha masraflı bir tablo bekliyor. Dikey yapıları belediye daha çok seviyor.
Kahramanmaraş’taki yapı stoku nasıl?
Kahramanmaraş’ta ki yapı stoku dengeli, bu stoku dengeleyen Belediyeler, Belediyelerin konut işine girmeleri bu piyasayı dengede tuttuğunu söyleyebiliriz.
Bir müteahhit var, birde tüccar müteahhit var. Belediyeler bu işin tüccar müteahhit kısmındalar, Belediyeler tüccar zihniyetiyle arsaları ucuza mal edip binaları da uygun fiyata verdiği zaman piyasada rekabet dengesini bozuyor.
İnşaat firmalarından ucuza bina satmamasına rağmen aynı işçiliği belediyelerde göremiyoruz.
İnsanlar birden 500 bin liralık ev alamıyor. Önce 100 bin liralık ev alıyor, bu evi alabilmesi için elinde ne varsa satıyor daha sonra imkânlar geliştiği zaman insanlar evini büyütme kararı alıyor ve yeni bir eve geçiyor. Bu vesile ile mevcut müteahhitler de kendilerine göre segmentlere ayrılıyorlar. Küçük düzeyde müteahhit, orta düzeyde müteahhit ve mega düzeyde müteahhit olarak. Ancak alt segmentteki müteahhitler genellikle sermayesi sıkıntısı yaşadığı için birçok insanı mağdur edebiliyorlar. Ancak bunun tek sebebi belediyelerin inşaat sektörüne girmesidir.
İnsanların kendi paraları olmayan banka paraları ile borçlanarak ev alması da ticareti olumsuz etkiliyor. Müteahhit üretiyor vatandaş borçlanarak ev sahibi olmadığı düşünmediği için piyasada sorun oluşuyor.
Projeleriniz var mı?
Bizim ana amacımız işimizi iyi yapmamızdır. Bizim mimari olarak farklılığımız var bütün yaptığımız inşaatlarda detay çalışarak iyi yapılar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.
Mesela yapıların çoğunda iki yatak odası ya yan yana ya da dik olarak planlanıyor ancak biz bu planlamaları düzelterek insanların mahrem yapılarını korumalarını sağlayacak yapılar inşa ediyoruz.
Mimari çalışmalarda hiçbir inşaatımızda yatak odaları sırt sırta yada yan yana değildir. Estetiğe çok önem veriyoruz, Kahramanmaraş’ta bizim yaptığımız binaları burası Dündar İnşaatın yaptığı yerler diyorlardır. Biz Fransız balkonu ve ön cepheyi geniş kullanıyoruz.
Ev alacak insanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Vatandaşlar temelden ev almaya kesinlikle girmesin. İnsanlar bir sözleşme yaptığını sanarak temelden daire alarak bu işten para kazanmak istiyorum diyenlerden mağduriyet yaşanıyor. Müteahhitin paraya ihtiyacı var benim vereceğim 40 bin 50 bin lira benim tabiri uygun ise çöpe attığım para anlamına gelir. Yani genel anlamda topraktan daire almak kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir durum değildir. İnsanlarımız güvenilir inşaat firmalarını tercih etsinler.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.