Tehlike sokaklarda kol geziyor
Uyuşturucuya ulaşımın kolaylaşması ve madde bağımlılığının artış gösterdiği dönemde bağımlılıktan kurtulmak için yapılması gerekenler konusunda Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu gazetemize çok önemli açıklamalar
HABER: ALİ HAN DELİGÖZ
Madde bağımlılığının tanımını ve ortaya çıkış sürecini anlatan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu; “Uyuşturucu bağımlılığı kişinin kendi iradesine hükmedememesi ve aldığı maddelerin esiri olmasıdır. Bu bağımlılık sigara ve alkol bağımlılığından çok farklı bir boyutta değerlendirilmelidir çünkü kullanılan maddeler sentetik ve kimyasal içerir. Aynı içeriğe sahip olduğu bilinen bir madde iki tahlile tabi tutulduğunda tutarsız iki sonuç elde edilecektir ve içeriğinde farklı kimyasalların olduğu ortaya çıkar. Maddenin tedariği Gaziantep tarafından yapılmaktadır. Gaziantep’e gidiş dönüşün kolay olması gençliğimizi zehirliyor ve tehlike sokaklarda kol geziyor. Bir bireyin bağımlılığının ortaya çıkış sürecinde çok rolü üstlenen arkadaş baskısı, özenme gibi faktörler büyük rol oynar. Bağımlı bir bireye neden kullandın, neden başladın sorusunu yönelttiğimizde çoğunlukla; arkadaş ortamından, biz kullanıyoruz ne oluyor ve bir defadan bir şey olmazın yol açtığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
BAĞIMLILIĞI ÖĞRENİLEN BİREY KABULLENİLİP YÖNLENDİRİLMELİ
Bağımlılığı ortaya çıkan bireyin saklanmadan kabul edilerek yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hacıbebekoğlu; “Madde bağımlısı bir çocuğu olan ailenin çocuğunun bağımlı olduğunu kabullenip bize yönlendirmesi gerekiyor. Aldığımız istihbaratlar neticesinde aileye çocuğunuz bağımlı dediğimizde hayır benim çocuğum bağımlı değil cevabını veriyor. Gerek mahalle baskısından gerek yakıştıramadığından deşifre olmak istemiyor. Çocuğunun bağımlı olduğunu bilerek saklayan bir aile çocuğunu direkt olarak bataklığa sürükleyecektir. Eğer bağımlılığın başlangıç evresindeyse kesin tedavisi mümkün ve rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi olmaları mümkün. Psikolojik tedaviler ilaçlı tedavilerden çok daha iyi ve olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat rehabilitasyon süreci tamamıyla bağımlı bireyin kendisine bağlı. Birey istemezse hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın başarılı olunamaz. Birey ben bağımlılığımı bitirmek istiyorum demesi gerekiyor. Bireyi sürekli elde tutup ilaçla başladık, ilacın dozajını düşürerek sürekli bireyle konuşarak bağımlılığın kendine ne denli zarar verdiğini anlatarak tedaviyi başarıyla gerçekleştirdik” dedi.
SEMPTOMLARA DİKKAT EDİN
Bağımlılığı gösteren hususların olduğu ve dikkat edilmesinin gerektiğinin ve tedavi süreçlerinin seyredilmesi gerektiğinin altını çizen Hacıbebekoğlu; “Bir birey bağımlı olduğunda bunun belirli semptomları vardır. Bağımlı bir birey kişisel bakımlarını yapmaz, kılık kıyafetine özen göstermez, harcamaları çok ciddi boyutlara çıkar, hırsızlığa başlar ve para edecek ne varsa götürüp satarak uyuşturucuya ulaşmaya çalışır. Birey kendi odasına çekilir, evden ve aileden kaçar. Bağımlıdır ve yalnızlığa ihtiyacı vardır. Eğer uyuşturucu maddeyi de kullanamadıysa kriz evresi yaklaştığında gözünde yaşarmalar, ağız ve burun akıntıları, gece uykusuzluk, saç rengi, cilt rengi değişimi belirli bir süreçten sonra kullandığı maddeye ve kullandığı döneme göre fiziksel değişimleri söz konusu olacaktır ve sonucu ölümdür. Bu bireyler vücutlarının nerede infilak edeceğini bilir. Madde bağımlılığından kurtulmak için Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezlerini ilaçlarından başlayarak, basamak basamak ilaçların dozajını düşürerek bireyi takip ederek tedavi edilmelidir. Psikologlar ve aile danışmanlarıyla görüştürerek aşması için çaba sarf ediyoruz” dedi.
İŞ DÜNYASINDAN DESTEK İSTİYORUZ
Bağımlılık tedavisi tamamlanan bireylerin tekrardan topluma kazandırılması için iş ve sosyal imkanların yetersiz olduğu ve iş dünyasından destek isteyen Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu; “Kahramanmaraş iş ve sosyal aktivite boyutunda yetersiz. İş-kur Typ kapsamında işverene yönlendirerek bireyin özel durumunu anlatıp işe yerleştiriyoruz. 10 günlük sürelerle kontrolünü sağlayarak, tahlil ettirerek yönelimini olumlu yöne çevirmek için çaba sarf ediyor gözetim altında tutuyoruz. Tedavi süreci tamamlanan bir birey topluma tekrardan kazandırılıyor. İş dünyasından bu konuda hassasiyet bekliyoruz. Millet ve toplum olarak el ele verdikten sonra başaracağız. İkinci sınıf insan muamelesinden kurtaracağız ve topluma yarasız bir insan psikolojisinden kurtarıp özgüven aşılamalıyız. Dolayısıyla bağımlılıktan uzak bir yaşam sürerek baskı altında olan yaşamdan kurtulacaktır” sözlerini sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.