TBMM Göç ve Uyum Komisyonu KMTSO’yu ziyaret etti
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığındaki heyet Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KMTSO) ziyaret ederek...
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası üyesi Suriyeli sanayici ve işadamlarının da hazır bulunduğu toplantıda, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, kent ekonomisine dair bilgiler verirken Suriyeli girişimcilerin sorunlarına da değindi. Zabun, “Malumları üzere, ülkemizde 3,6 milyon Suriyeli misafirimiz bulunmakta ve bunların yaklaşık 93 bini kayıtlı olarak Kahramanmaraş’ta yaşamlarını sürdürmektedir. Bunların 17 bini geçici barınma merkezinde bulunurken 74 bini il ve ilçe merkezlerinde, özellikle Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde yoğunlaşmaktadır.
“SURİYELİ SANAYİCİ VE İŞADAMLARI ÇOĞALIYOR”
Diğer tarafta, şehrimizde Suriyeli girişimcilerimizin sayısı da gittikçe artmakta, özellikle belli bir ölçeğin üzerinde üretim yaparak istihdam sağlayan, ihracatta etkin şekilde rol üstlenen, kent ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan sanayici ve işadamları çoğalmaktadır. Bu girişimciler özellikle hazır giyim, triko, kumaş, mermer ve taş işleme gibi sanayi alanlarında ihtisaslaşmışlardır.
“SURİYELİ GİRİŞİMCİLERİMİZİN İHRACAT HEDEFİ 80 MİLYON EURO”
Suriyeli girişimcilerimizin işlettiği bu tesislerde kayıtlı olarak 700 kişi çalışmakta ve her geçen gün bu sayı artmaktadır. Yılda 20 milyon Euro ihracata sahip olan Suriyeli girişimciler, önümüzdeki 5 yılda ihracatlarını 80 milyon Euro’ya, istihdamı ise 2 bin kişiye yükseltmeyi hedeflemektedir. Bizler de onların sorunlarına çözüm arıyor, üretim ve ihracatta onlara destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ise, dünyada 400 milyondan fazla göçmenin olduğuna vurgu yaparak Türkiye’nin şu anda dünyada en çok göç alan ülke konumunda bulunduğunu kaydetti. Kahramanmaraş’ın hatırı sayılır bir mülteciyi ağırladığının altını çizen Uslu, Komisyon olarak başta Suriyeli göçmenler olmak üzere tüm sığınmacıların sorunları ile ilgilendiklerini söyledi. Uslu, şöyle konuştu: “Komisyonumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İnsan Hakları İnceleme Komisyonu adı altında çalışan Göç ve Uyum Komisyonudur. Hem yurt içinde hem de yurtdışında incelemeler yapıyoruz. Bu anlamda yaptığımız incelemeleri yürütme organına ve meclisimizin ilgili noktalarına raporluyoruz. Komisyonumuzda mecliste temsil edilen bütün siyasal partilerden üye arkadaşlarımız var.”
“115 YIL ÖNCE AYNI DEVLETİN PARÇALARIYDIK”
Suriyeli göçmenlerin ve özellikle çalışma izni ile çalışan ve girişimci konumunda bulunan Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Uslu, “İşleyişte yavaşlıklar olabilir, ancak şunu kesinlikle söyleyeyim, devlet olarak, hükümet olarak biz bu konuda süreçlerin hızlandırılması niyetini hep taşıyoruz. Bu konuda hem Sayın Cumhurbaşkanımıza, hem Başbakanımıza bilgiler aktarıyoruz. Bizler Suriyelileri sadece göçmen olarak görmüyoruz. Göçle birlikte ülkemize sermaye girişi de oldu. Biz dünya kamuoyuna hep şunu söylüyoruz. Suriyelilerle ilgili yalnızca ekonomik durumu zayıf insanlar olarak ifade ediliyor, oysa durum öyle değil. Orada bir zulüm ve savaş ortamı vardı. Oradaki kardeşlerimiz can güvenliği nedeniyle Türkiye’ye geldiler. Gelirken hem sermayelerini getirdiler, hem de birikimlerini getirdiler. Biz bundan yüz on beş yıl önce aynı devletin parçalarıydık. Aynı süreci biz Anadolu’da yaşasaydık, ben Suriyeli kardeşlerimizin aynı şekilde kapılarını açıp bizi misafir edeceklerini düşünüyorum. Beraber bir medeniyetin aynı kültürün parçalarıyız.” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan ve Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Suriyeli sanayici ve işadamları ise yabancı yatırımcılar olarak yaşadıkları sorunları aktardı. Suriyeli işadamları, kendilerine her türlü imkanı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti’ne minnettar olduklarını ifade ederek, “Biz Türkiye’den fayda gördük, Türkiye’ye faydalı olmak isteriz” şeklinde görüş belirtti. Suriyeli işadamları çalışma izni ve vatandaşlık konusunda yaşadıkları sorunları da dile getirdi.
Toplantıda, KMTSO Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Akif Gölcü ve Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Beşen, Sıddık İnalbars, Fevzi Gerger ile Göç ve Uyum Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekilleri Said Yüce, Abdullah Ağralı, Leyla Şahin Usta, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Ruhi Ersoy hazır bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.