Tarımın anahtar şifresi; Yerli ve milli tohum

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Nisan 2019 11:34
Tarımın anahtar şifresi; Yerli ve milli tohum

Kahramanmaraş’ın iklim olarak her türlü ürünü yetiştirmeye elverişli olduğunu söyleyen UCF Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Fındık, gazetemize yaptığı açıklamada yerli ve milli tarım vurgusu yaptı.

İthal ürünlerden elde edilen üründen tekrar tohum elde edilemediğinin altını çizen Fındık; “Kahramanmaraş’ta yetişmeyen hiçbir ürün yok. Türkiye’nin en şanslı bölgesiyiz. Endüstri bitkilerinden tutun da dünyanın ne kadar sebzesi varsa Kahramanmaraş’ımızda yetişiyor. Son zamanlardaki girdilerin artması nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle insanlar tarımdan uzaklaşmaya başlıyorlar. Tohumdan tutun da gübreye kadar maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Bunun yanında organik tarıma da pek önem verilmiyor. İşin kolayına kaçmaya alışmışız. Yerli tohum konusunda da hassas davranmamız lazım. Yabancı menşei tohum ile mal üretiyorsun, ancak ürettiğin üründen tekrar tohum elde edemiyorsun. Yani tek kullanımlık tohum almış oluyorsun. Tohumdan mısır pamuk elde ediyoruz ama aynı üründen elde ettiğimiz pamuktan ürün elde edemiyoruz. Her yıl dışarıya para akışı yapıyoruz. Üretebileceğimiz bütün ürünlerin yerli tohumlarını geliştirmeliyiz. Tarımda yerli ve milli olmalıyız. Geçmişte bunun örneği var ama önümüze taş konuldu ve başarısız olduk. İthal tohumların maliyetleri çok pahalı. Tohumda yerli üretimimiz olsa, çiftçimiz ekerken kazanmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

10 AĞUSTOS’TAN SONRA FIRSATÇILIK YAPILDI

10 Ağustos ekonomi saldırılarından sonra ziraat sektöründe fırsatçılıklar yapıldığına değinen Fındık, önemli detaylara değindi. Fındık açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Ziraat sektörü 10 ağustos ekonomi saldırılarından sonra bir türlü toparlanamadı. İlaçlara sürekli olarak keyfi zamlar yapıldı. 12 ağustosta ilaç siparişi veriyoruz ve yüzde 50 zamlanmış şekilde fiyat alıyoruz. 2 gün içerisinde dışarıdan hammadde mi geldi? Üretim mi yapıldı? Fırsatçılık yapan çok fazla oldu. Bunların hepsinin üzerine gidilmesi gerekiyordu. Bu kadar pahalanmasının nedenini iyi araştırmamız gerekiyor. Yurtdışından gelen ürünün Türkiye’ye girişi yaklaşık 6 ay sürüyor. Ama 2 gün içerisinde zam yapanlar oldu. Bunların devletine sahip çıktığına inanmıyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.