Tarhana tüm Dünya’ya yayılacak
Abbasoğlu Tarhana Yönetim Kurulu Başkanı, Tarhana Üreticileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Halit Yeninar yeni kurulan bir dernek olduklarını belirterek, derneğin faaliyetleri ve tarhana sektörünü gazetemize aktardı.
HABER: EMRE BOZ
“700 yıllık değerimiz olan ve Yavuz Sultan Selim zamanından bu güne gelen tarhanamızı tüm dünyaya tanıtmak” diyerek hedeflerini aktaran Yeninar; “Derneğimiz yeni kurulan bir dernek ve 40 adet üyesi var. Hedeflerimizin ilk sırasında, 700 yıllık değerimiz olan ve Yavuz Sultan Selim zamanından bu güne gelen tarhanamızı tüm dünyaya tanıtmak. Yaklaşık 1990’lı yıllardan itibaren apartman kültürüne geçince insanlar evlerde tarhana yapamaz hale geldiler. Durum böyle olunca Kahramanmaraş’ta tarhana bir sektör haline geldi. Biz de 90’lı yıllarda bu işe giriş yaptık ve kapasitemizi her geçen gün artırdık. Derneği kuruş amacımız, merdiven altı imalatların çoğalmasından dolayı Pazar alanımız daraldı. Biz pazarımızı geliştirip tarhanamızı sadece Türkiye değil dünyaya tanıtmak oldu. Derneği kurmamızın bir çok avantajı var. Kamuya gittiğimiz zaman sektör temsilcisi olarak karşılaşıyoruz. Tarhanamızı Türkiye’nin dört bir yanına tanıtacağız. Türk Silahlı kuvvetlerine, öğrenci yurtlarına ve cezaevlerine Maraş Tarhanasını girdirmek için uğraşacağız. Bakın öğrenci yurtlarında çoğunlukla mercimek grubu çorbaları yer alıyor, ama tarhana çorbası yer almıyor. Ayrıca okullarımızın kantinlerinde patates cipsi vardı. Çocuklarımıza cips yedirmek yerine mangalda kızarmış tarhana yedirebilmek için büyük adımlar atıyoruz. Devletimiz yıllardır obezite ile mücadele ediyor. Cips türü abur cubur diye tabir ettiğimiz gıdalar yerine tarhanamızın teşvik edilmesi gerekiyor. Tarhananın öyle bir özelliği var ki; aç karnına yediğinde doyurur, tok karnına yersen sindirimini kolaylaştırır. Tarhana insanı her türlü rahatlatıyor. Eskiden tarhana evlerimizde bir ihtiyaçtı. Ama insanlarımızın gelir seviyesi yükseldi, bu da ihtiyaçtan keyfe döndü. Farklı çeşit arayışına girildi. İnsanlar artık daha fazla yoğurtlu, baharatlı, acılı gibi çeşit arayışına girdi. Biz de bu taleplere karşılık vererek çeşit çoğalttık. Vatandaşlarımızın isteğine göre bademlisine varana kadar tarhana yaptık. Aynı zamanda cevizli tarhana da ürettik. Ürettikçe de sıkıntılarını gördük. Yaz dönemi olduğundan dolayı çabuk bozulmalar meydana geldi. Üretilen bütün ürünlere göre saklama koşulları ayarlamak lazım” sözlerini vurguladı.
HER TARHANA DOĞAL DEĞİL
Vatandaşların doğal diyerek aldığı tarhanaların hepsinin doğal olmadığını belirten Yeninar açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi; “Eskiden köylerde hayvancılık çoktu, köy yoğurdu vardı. Kahramanmaraş’ımız sanayi konusunda ilerlediği için köylerden fabrikalara çalışmak için gelen insanlarımız var. Bu insanlar hayvanlarını sattılar ve yoğurt miktarı aza düştü. Köy tarhanası diye satılan ürünlerin çoğu da mandıra yoğurdu ile yapılıyor. Kahramanmaraş’a şehir dışından çok fazla mandıra yoğurdu geliyor. Bu yoğurtlar köylere gidiyor. Durum böyle olunca vatandaşın köy tarhanası diye aldığı tarhananın aslında ham maddesi fabrikasyon oluyor. Bizim işletmelerimiz tarım il müdürlüğü tarafından denetleniyor. Her ay periyodik olarak işçilerimize vatana kadar kontrol ediyorlar. Burada el değmeden pişirim yapılıyor, üretim yapılıyor. El değmeden üretim yapılıyor. Ve sadece paketlemede gerekli önlemler alınarak paketleme denetleniyor. Gelen yoğurtların hepsinin sağlık analizleri var. Raporlu bir şekilde hammadde ürün alıyoruz. Ama diğer merdiven altı işletmelerin hiçbir kaydı yok, tozun toprağın içerisinde üretim yapıyorlar. Vatandaşlarımız da bunu doğal diye alıyorlar. Paraları ile temiz ürün almıyorlar. Çevre köylerimizin bazılarında tarhana üretimi için günlük yaklaşık 10 ton yoğurt kullanılıyor. Köyde bu ihtiyacı karşılayacak kadar hayvan yok. Şehir merkezinden yoğurt alıyorlar. Aynı zamanda evde birkaç çeşit hayvan besliyorlar. Bu hayvanlar ile aynı ortamda tarhana üretimi yapıyorlar. Tarhana çok hassas bir ürün, serim saatinden havaya ve rüzgara kadar değişiyor. Bütün malzemeleri aynı kullanıyoruz ama serim saatine göre tadı değişiyor”
KOALİSYONLARDAN KURTULDUK
Kahramanmaraş Tarhana Üreticileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Halit Yeninar 24 Haziran seçim sonuçlarını gazetemize değerlendirdi.
24 Haziran’da Cumhur İttifakı yönünde daha iyi bir sonuç beklediklerini belirten Halit Yeninar; “Yeni sistem sayesinde koalisyonlardan kurtulduk. Milletvekili adayları seçimlerinde partiler bazı yanlışlara düştü. Halkta tam olarak karşılığı olmayan vekil adayları seçildi. Milletimiz ittifak seçimini doğru yaptı. Bazı vatandaşlarımız mecliste başka yere oy verdiler. Reisimizin bu seçim sonuçlarına bakarak daha sonraki seçimlerde tedbirli davranması gerekiyor. Yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile ülkemiz artık daha hızlı karar alacak ve sonuç odaklı çalışacak. Aradaki tıkanıklıklar tamamen kalkacak. Durum böyle olunca ekonomi anlamcında istikrar sağlanacak ve yatırımlar artacak. Daha çok istihdam alanı oluşacak. Hiçbir işletme birden düzelmez, Türkiye de hemen şahlanmayacak. Ama sabır ile dimdik ayakta beklememiz gerekiyor. Yapılacak çok şey vardı, ama bürokrasinin tıkanıklığı yüzünden bunlar çok uzun sürdü. Bunun en basit örneği baş örtüsü olaylarıydı. Kanun değişikliğinde hükümetimiz rahat olursa gerisi çorap söküğü gibi gelecektir” sözlerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.