Tankın babayiğidi kolları sıvadı
Tankın babayiğidi kolları sıvadı
Temeli 1976 yılında Necmettin Erbakan tarafından atılan Tümosan bugün başta Altay tankı olmak üzere askeri platformlar için ihtiyaç duyulan güç grubunun geliştirilmesi projesine daha iddialı bir teklif vermeye hazırlanıyor. Tümosan’ın hedefi yüzde 100 yerli üretim.
Tümosan Motor Teknolojileri Müdürü Enishan Özcan, artık tank motorunda daha iddialı hale geldiklerini belirterek, “Yeni ihale için eli kulağında deniliyor. Biz de inşallah en güçlü aday olacağız. Yeni kurgumuz tamamen desteksiz; garantörlüğün, bütün sorumluluğun Tümosan’da olduğu bir kurgu” dedi.
Konjonktür nedeniyle Avrupa bazlı şirketlerle çalışma imkanı kalmadığını, mücbir sebebe girmeden de çözüm yolu aradıklarını dile getiren Özcan, “O da şuydu, arkada garantör olmayınca belli bir risk ortaya çıkıyor. Bu riskin fiyatlandırılıp, bütçe ve takvim biraz daha artırılarak değişikliğe gidilmesini istediğimizde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) bunun İhale Kanunu’na uygun olmayacağını, yeni ihale ile yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi. Teknik destek sağlayıcı konusunda yeni şartlarla tekrar ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Yeni ihale için eli kulağında deniliyor. Biz de inşallah en güçlü aday olacağız” diye konuştu.
SORUMLULUK BİZDE OLACAK
Geçen sürede Tümosan’ın da güç grubunun geliştirilmesi projesine yönelik yeni bir kurgu yaptığını ifade eden Özcan, “Yeni kurgumuz tamamen desteksiz; garantörlüğün, bütün sorumluluğun Tümosan’da olduğu bir kurgu. Yeni teklifimizi bu şekilde vereceğiz. Başta da bu şekilde aslında biz gitmiştik. Bundan 7-8 sene önce gidildiğinde SSM’ye 8 senelik bir takvim ve daha yüksek bir maliyetle gitmiştik. Onlar, daha kısa bir süre ve garantör öngörmüşlerdi. Bu sefer süreyi de kısaltıp, kendimizi öne atıyoruz” ifadelerini kullandı.
MOTORU YERLİ ZIRHLI ARAÇ
Özcan, güç grubu geliştirme projesinde bunlar yaşanırken Tümosan’ın boş durmadığını, tamamen kendi imkanlarıyla motoru da yerli olan taktik tekerlekli zırhlı araç geliştirdiğini söyledi. Özcan, “Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilediğimiz motoru, 2013’te geliştirmeye başladık. Traktörlerin 2019’da yeni emisyon standartlarına uyması için gerekiyor. Onun için geliştirilmiş bir motordu. Biz gördük ki bu yeteneği kazandık. Bunu değiştirerek bu motoru biraz daha farklılaştırarak askeri araçlara, iş makinalarına, müşteri olabilecek her sektöre sunmaya hazır hale getirmeyi düşündük” dedi. Tank motoru konusunda hukuki, ticari ve siyasi faktörler nedeniyle işin içinden çıkılamadığını ve yeni ihale gerekliliği doğduğunu belirten Özcan, “Şu anda tam net olmamakla beraber 5,5 yıl olarak planlıyoruz. Tabii dosyayı da görmek lazım” diye konuştu.
KAYNAK:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.