Sünede Biyolojik Mücadele kapsamında Elbistan’da parazitoid salımı gerçekleştirildi
Buğdayda büyük kalite ve verim kayıplarına sebep olan süne ile mücadele kapsamında, İl Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından toplanarak Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilen kışlamış ergin sünelerle parazitoid üretimi...
Buğdayda büyük kalite ve verim kayıplarına sebep olan süne ile mücadele kapsamında, İl Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından toplanarak Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilen kışlamış ergin sünelerle parazitoid üretimi yapılarak buğday alanlarına salımı gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesine bağlı İğde Mahallesinde gerçekleştirilen dağıtım programına Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, İl Müdürü Ramazan Bilir, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Miraç Yayla ve Adana Bölge Koordinatörü Ziraat Mühendisi Vahdettin Akmeşe, İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Elbistan İlçe Müdürü İsmail Çitil, Afşin İlçe Müdürü Muhammet Kayapınar, Göksun İlçe Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, İl Koordinatörü ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personellerinden Dr. Ayşe Kuşcu, İl-İlçe teknik personelleri ve çiftçilerin katılımıyla eğitim toplantısı ve akabinde arazide süne parazitoid salımı gerçekleştirildi.
Bilindiği üzere, doğada var olan süne yumurta parazitoidleri kendi yumurtasını süne yumurtaları içine bırakarak sünenin populasyonunu azaltmada önemli bir katkı sağlamaktadır. Bunların yetersiz olduğu zamanlarda süne populasyonu artmakta, bu da buğdaya büyük zararlar vermektedir. Bu amaçla süne parazitoidi yani faydalı böcek üretimi için 12.000 adet kışlamış ergin süne İl Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından buğday alanlarından toplanmıştır. Bu süneler Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarına süne parazitoidi üretim amacıyla gönderilmiş olup, üretilen 120.000 adet süne yumurta parazitoidinin doğaya salımı çiftçilerimiz tarafından yapılmış ve bu şekilde süneye karşı mücadeleye katkı sağlanmış olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.