Süleyman Paşa Bulvarı Adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesinde yer alan Süleyman Paşa Bulvarı hakkında merak edilenler
Belediye Meclisi’nin 08.03.2000 tarih ve 2/11 nolu kararı ile Tavşantepe Mahallesi ile Fatih Mahallesi sınırında bulunan kısmın Süleyman Paşa Bulvarı olarak isimlendirilmesine karar verildi. Mahallenin kuzeyinde Tavşantepe Mahallesi ve Saçaklızade Mahallesiyle sınır çizgisini oluşturmaktadır.Bulvara ismi verilen Süleyman Paşa Bayazıtoğlu Köse Kalender Paşa’nın oğlu olarak bilinmektedir. Ailenin tarihçesini yazan Bekir Sami Bayazıt’da aile kayıtlarına dayanarak böyle yazmıştır. Arşiv belgeleri ışığında araştırmalar yapan M. Akif Terzi ise bu bilginin yanlışlığına dikkat çekerek Süleyman Paşa’nın Maraş eski valisi Kalender Paşa’nın kardeşinin oğlu olduğunu iddia etmektedir. Bu iddiaya göre Süleyman Paşa’nın babası Bayazıtoğlu Yusuf Bey’dir. Doğum tarihi 1805 olarak tahmin edilmektedir. İlk tahsilini Maraş’ta, Kalender Paşa’nın medresesinde tamamlar. Tam bir asker olarak yetiştirilir. Annesi Kara Fatma ise tarihe geçecek kadar Türk’ün öz karekterini taşıyan secaat örneği bir kadındır. Yöresinde sevilmiş, vasıflarıyla darb-ı mesellere geçmiştir. Kara Fatma gençliğinde ata biner, ava çıkarmış. Erkeklerden hiç de aşağı kalmayacak derecede maharetle silah kullanırmış. Tedbirli, düşünceli ve vakur bir kadınmış. Evlenmeden evvel Bozdoğan aşireti ile Ceritli aşireti arasında çıkan bir kavgaya katılmış ve büyük yararlıklar göstermiş. Süleyman Bey Hacı Abdullah Bey zamanında yapımına başlanılan Kırkgöz suyunun tünel ve güzergâhlarını tamamlamış.
Kalender Paşa’nın yaptırdığı Hacı Bey Camii külliyesindeki Kalender Paşa Medresesi’ni yeniden imar ve ihya ederek Maraş’ın en önemli ilim ve irfan yuvası haline getirilmesini sağlamıştır. İdarecilik kabiliyeti çok iyi olan, ileriyi görebilen bir idareci olan Süleyman Paşa Dulkadirliler’den evlilik yaparak bölgede büyük bir güç sahibi olurken iki aile arasında devam eden kavgalara da son vermek istemiştir.
1832’de mirmiranlıkla mutasarrıf olan Süleyman Paşa Bayazıtzade Süleyman Paşa Vakfı’nın da kurucusudur. Vakıf işlerinde kullanılmak üzere han, hamam, dükkân, kahvehane gibi gelir getiren malları vakfa bağışlamıştır. Diyarbakır valisi olarak atandığı yıl olan 1840’da vefat etmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.