Sosyal proje sorumluluğu unutulmamalı
Karpedo Dondurma Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dağdönderen Kahramanmaraş’ta düzenlenen dondurma festivalini değerlendirdi.
Karpedo Dondurma Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dağdönderen Kahramanmaraş’ta düzenlenen dondurma festivalini değerlendirirken; “Şehir adına yapılmış bir projede sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmek adına böyle bir projeye dahil olmuştuk” mesajını verdi.
KARPEDO DONDURMA’YI ANLATABİLİR MİSİNİZ?
Firmamızı 2004 yılında 250 metrekarelik bir alanda kurduk. O günden bugüne imkanlarımızı doğru kullanarak, büyümeyi başardık. 2015 yılında Margido firmasını devraldık ve şu anda iki marka ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. 7 bin metrekarelik alanda üretimimizi yapıyoruz. Türkiye’nin 81 ilinin neredeyse tamamına ürün gönderiyoruz. Yurtdışında yaklaşık 5 ülkeye ihracatımız var. Ortalama üretim miktarımız; yıllık 500 ton civarında. Şehrin en değerli gıda ürünlerinden bir tanesidir dondurma. Dondurma sayesinde hem şehrimizin tanıtımı biraz daha ön plana çıkıyor hem de istihdama katkı sağlıyoruz.
ŞEHRİNDEKİ SÜT ÜRETİMİ YETERLİ Mİ? TİCARİ TÜKETİMİ KARŞILIYOR MU?
Kahramanmaraş’ta süt üretimi özellikle dondurma sezonunda yetersiz kalıyor. Şehrimizdeki sütün yaklaşık yüzde 40’ı çevre illerimizden geliyor. Hayvancılık sektörüne verilen destek ile dışarıdan gelen bu süt açığını kapatabiliriz. Konuyla ilgili teşviklerin Kahramanmaraş için verilen mevcut teşviklerin dışında olmalı böylelikle kırsal alandaki gelişmenin önü açılmış, şehir ekonomisine ivme akıtılmış olur. Hem de kırsalımız kalkınır. Şehirdeki bu açık fark edilip, şehir ekonomisini güçlendirme adına şehre özel bir çalışma olursa, biz sektöre yatırım yapmayı düşünürüz. Ama öncesinde kırsaldaki vatandaşlarımızın hayvancılık teşviklerinden faydalanması gerekiyor. Dondurma şehrinde sütün yetersiz gelmesi bizi üzüyor.
BU YIL DONDURMA FESTİVALİ YAPILACAK MI? FESTİVAL HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?
Dondurma festivalinin yapılacağı söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde bir kaç toplantı yapıldı. Edindiğimiz intibada Birçok firma katılma yönünde değil. Bu festivale Kahramanmaraş’ın ihtiyacı var. Herkesin bu konuda gerekli çalışmaları yapması gerekiyor. Geçen yıl yapılan festivalden memnun kaldığımızı söyleyemem. Festivalin kişiselleştirilmemesi gerekiyor. Firmaların ön plana çıkması bizi rahatsız ediyor. Valilikte yapılan toplantıya katılmama sebeplerimiz arasında bunlar da vardı. Geçen yıl 300 bin lira gibi bir giderimiz oldu. Buradaki amacımız sadece ticari kaygı değildi. Şehir adına yapılmış bir projede sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmek adına böyle bir projeye dahil olmuştuk. Ama sonucunda sosyal projenin bireysel projeye döndüğünü gördük. Bu da bizi rahatsız etti. Kamunun ve konu ile ilgili STK’ların şehir adına çıkılan bu yolda ellerini taşın altına koymamaları, ticari kaygı ile yapılıyormuş gibi dondurmacılara mal edilmesini yadırgıyorum. Şehrimizin adı ile hemhal olmuş bir üründen ticaret yapıyoruz ama festivalde yaptığımız ticari kaygı değil. Başladığımız günden bugüne kadar yaptığımız iş biraz daha ortada. Türkiye’nin bütün illerine ulaşmış durumdayız. Konu ile ilgili destek ve teşvik artırılsa bu biraz daha büyüyecektir. Buna sadece kendi penceremizden bakmıyoruz. Şehirde büyük-küçük 50 firma var. Bunların büyük kısmı kurumsallığını yakaladı. Dondurma bu şehrin ürünü ve buna herkesin sahip çıkması gerekiyor. Piyasadaki hazır paket dondurmaların içindeki katkı maddeleri var. Kahramanmaraş Dondurmasının Türkiye’de başka bir örneği yok. Festivale katılmayı canı gönülden isterdim. Şehir adına yapılacak en küçük işte bile bir katkımız olsun istiyorum. Ama bizim kırgınlığımız toplumsal yapılan işlerin bireysele çevrilmesi. Satış yaptığımız her yerde şehrimizi anlatmaktan mutluluk ve onur duyuyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.