Son Osmanlı Şehzadesi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ekim 2017 19:50
Son Osmanlı Şehzadesi...

Fuarın açılışında konuşan şehzade Osmanoğlu, babasının hatıra yazan tek şehzade olduğun söyledi.

Kahramanmaraş’a ilk kez geldiğini anlatan Osmanoğlu şöyle konuştu; “Kahramanmaraş’a ilk kez geliyorum. Osmanlı ve Dulkadiroğullarının eserlerini ziyaret etmek nasip oldu. Ecdadım bu beylikten birkaç gelin almıştır. Yavuz sultan Selim benim 16. kuşak dedem, buradan geçerek Şam ve Mısır seferine çıkmıştır. Burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Babamın hatıratı yayımlandı, 2 yayın evi tarafından. Babam tek şehzadedir hatıratını yazan. Ben bunu yeni Türkçeye çevirdim.”

Kitap’ta Osmanoğlu, babası Osmanlı Şehzadesi Ali Vasıb Efendi'nin yarım yüzyılı kapsayan ve sürgündeki Osmanlı hanedanı üyelerinin yaşamlarına ışık tutan anılarını bir araya getirdi. Ali Vasıb Efendi anılarını 1961'de yazmaya başladı ve 1972'de bitirdi. Saltanat dönemini ve sürgün yıllarını kapsayan anlatısı 1950'lerde son buldu. Anılarını oğlu Osman Osmanoğlu yayına hazırladı ve eklediği 70 sayfalık Osmanlı Hanedanı ve Şecereler bölümü ve 250 fotoğrafla kitabı zenginleştirdi. Kitap hem Türkçe hem İngilizce yayımlandı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Kahramanmaraş 4. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

KAFUM’da düzenlenen fuarın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Türkiye’nin maden ve petrol zengini bir ülke olmadığı anımsatarak; “Türkiye’nin zengin petrol kaynakları yok. Türkiye’nin altın madenleri yok. Bizim en büyük sermayemiz beşeri gücümüz. Bunu da en güçlü hale getirmenin yolu okumaktan geçmekte. Bununda yolu kitap okumadan geçmekte.” dedi.

Konuşmasına okuyan toplumların gelişimine vurgu yapan Erkoç; “Günümüzde az okuyan toplumların sefalet ve kaos için terörün kucağında pençeleştiğine şahit olmaktayız. Az okuyan toplum içten içe ruhu kemirilen ve bir gün devrilmeye mahkum olmuş toplumlardır. Küreselleşme adı altında yabancı kültürlerin istilasına uğranılan bir dönemde mukavemet gücümüz okuma, düşünme eksenli medeniyetimize dönmeye bağlı.” diye konuştu.

Kitap fuarlarının, yayın evleri ile okuyucuların buluşma noktası olduğuna işaret eden Erkoç; “İçinde bulunduğumuz yüzyılda dünya satranç mantığıyla şekillendirilmeye çalışılıyor. Bu mantığı anlamak için kitap okumaya daha fazla önem vermeliyiz. Zira dünyaya bakışımız kitaplarla şekillenir. Okuyan bir nesil için kütüphane ve yayın evlerine büyük görevler düşmektedir. Kitap fuarları yayın evleri ve okuyucular arasında buluşma yerleridir.” açıklamasını yaptı.

Göreve geldiği günden bugüne yaptığı en öneli faaliyetin kitap fuarını düzenlemek olduğun belirten Erkoç şöyle konuştu; “Kahramanmaraşlı hemşerilerimize kitabı sevdirmek ve okumayı alışkanlık haline getirmek için kitap fuarına çok önem veriyoruz. Göreve ilk geldiğimizde yaptığımız en önemli iş fuarın ilkini gerçekleştirdik. Her yıl daha büyük katılımla fuarımızı Gerçekleştiriyoruz. Yayın evi sayısı, yazar, şair sayısı önemli derecede arttı. Türkiye’nin zengin petrol kaynakları yok. Türkiye’nin altın madenleri yok. Bizim en büyük sermayemiz beşeri gücümüz. Bunu da en güçlü hale getirmenin yolu okumaktan geçmekte. Bununda yolu kitap okumadan geçmekte. Millieğitim Bakanlığımızla imzalamış olduğumuz protokol kapsamında değerler eğitimi başta olmak üzere okullarımızda da bu çalışmaları yıl boyu devam ettirmekteyiz. Türkiye’nin en büyük sermayesi insanı. İlimiz yüzlerce entelektüeli ülkemizin hizmetine sunarak önemli katkılar vermiştir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.