Şifalı bitkilerden Hazanbel, Hazanbel nedir?
Şifalı bitkilerden Hazanbel, Hazanbel nasıl kullanılmalı,Hazanbel faydaları, Hazanbel, Hazanbel nedir?
Diğer isimleri: hazanbel, kurtluca, azak eğeri, eğir, kokulu saz.
Hasat zamanı ve şekli: ilkbaharda rizomlar topraktan sökülüp parçalara ayrılır ve kurutulur.
Kurutma Usulü: havadar binalarda.
Kullanma Usulü: 1 tatlı kaşığı toz kök 200 gr suyla haşlanır, günde 3 kez yarım fincan içilir. Tat ve koku için baharat olarak kullanılır.
Kullanılan Kısımlar: kökler (rizomlar).
Şifası: iştah arttırıcı, sindirim sistemini düzenler, kuvvet vericidir, ülsere karşı kullanılır. Gaz söktürür, terletir, romatizma ve deri hastalıklarında, prostat rahatsızlıklarında (2 kısım eğir + 1 kısım kereviz kökü + 20 kısım su ayrı ayrı kaynatılıp karıştırrılır, günde 3 kez 1’er bardak içilir.
Zehirlilik durumu: yoktur.
Çeşitler: bazı çeşitleri vardır.
Yetişme Ortamı: ağır akıntılı ve kuvvetli topraklı dere ve göl kenarlarında bulunur.
Uyarılar: bilinçsiz toplama yüzünden nesli tehlike altındadır, çoğaltılmalıdır.
Muhteviyatı: eterik yağ (azaron, ginen, kemfen, borneol, eurenol, metileugenol, kariofilen, kalamen, akoron, lakton akoranen, proazulen) akerin, sepi maddeleri, askorbin asidi, nişasta, helme maddeleri, yapraklardan: eterik yağ, sepi maddeleri ve C vitamini bulunur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.