Bir dizi program için Kahramanmaraş'ta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, program kapsamında yer alan Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik Çalıştayı'na katıldı. Bakan Özhaseki, Bakanlığın gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş’ta hava kirliliği, çevre sorunları ve diğer konularda bilgi sahibi olduğunu ve bu konuların çalıştayda ayrıntılı olarak ele alınacağını dile getiren Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda da Kahramanmaraşlılar tarafından bazı istekler olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş’a yapılan yatırımların önümüzdeki dönemlerde de artacağına dikkat çeken Özhaseki bu konuda dikkat çekici rakamlar paylaştı. Özhaseki: “Kahramanmaraş’la ilgili Bakanlığımıza ait birimlerde, toplamda 630 milyon lira hibe ve kredi var. Bunun dışında ayrıca AB fonları var. Yeni çıkacak bu fon içinde yaklaşık 22 milyon lira civarında bir destek de gelecek.” dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz’ün de katıldığı çalıştayda, KMTSO Başkanı Zabun, çevre ve şehircilik konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine dair bir rapor sundu.
Raporda, atık geri dönüşümü için tesisleşme sağlanmasının yararlarına değinilirken, “Kahramanmaraş’ta kömür küllerinin, atık yağların ve buna benzer diğer atıkların geri dönüşümünün sağlanarak ekonomiye yeniden kazandırılması çok faydalı bir yatırım olacaktır. Atıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik tesisleşme konusunda Kahramanmaraş’a teknik ve mali imkanların sağlanması, çevre konusunda yaşanan bu sorunu kesin olarak çözüme kavuşturacaktır.” İfadeleri yer aldı.
Merkezi atık su arıtma tesisi kurulması konusunda yenilikçi bir yaklaşım geliştirilmesi gereğinden bahisle, “Günümüzde, işletmeler çok büyük maliyetlere katlanmak suretiyle atık su arıtma tesisleri kurmaktadır. Bu konuda yeni bir yaklaşım geliştirilerek merkezi kimyasal arıtma sistemi yapılabilse, maliyet ve işletme etkinliği ile denetimi ve gözetimi güçlendirilebilir. Bu konuda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve yerel yönetimlerimizin koordinasyonu ile yeni bir model çerçevesinde, kamu-özel işbirliği benzeri bir yapı ile yatırım ve işletme süreçleri rantabl hale getirilebilecektir. Arıtılan atık sular, belli işlemlerden sonra bahçe sulama veya yol yıkama gibi farklı süreçlerde kullanılabilecektir.” açıklamaları raporda önemli yer buldu.
ÇED Belgeleri ile ilgili olarak süreçlerin basitleştirilmesinin yatırımcıları rahatlatacağına dikkat çekilen raporda, Germenicia mozaikleri için kentsel dönüşüm projesi gündeme getirildi. Raporda konuyla ilgili olarak, “Kahramanmaraş’ın göbeğinde, 1500 yıllık Germenicia Antik Kenti Mozaikleri, dünyanın en büyük eserleri arasında sayılmaktadır. Kahramanmaraş’ın turizm adına bu hazinesinin ortaya çıkarılması ve dünya çapında turistik bir destinasyon oluşturulması ülkemiz ve şehrimiz turizmine büyük bir ivme kazandıracaktır. Söz konusu alanın geniş olması sebebiyle TOKİ işbirliği ile kentsel dönüşüm yöntemiyle bu büyük hazine gün yüze çıkarılabilecektir.” İfadelerine yer verildi.