Yumurtanın organik olup olmadığının anlaşılmasının imkansız olduğunu belirten Doğan, bu konunun satıcının vicdanına kaldığını söyledi. Doğan açıklamasında; “Bir yumurtanın organik olup olmadığını vatandaşın anlaması imkansız. Bu konuda tamamen satıcının vicdanına kalmış durumdayız. Şu anda marketlerde gezen tavuk yumurtası dediğimiz yumurtalar dolaşıyor. Aslında böyle bir şey yok. Gezen tavuk diye bir sınıf yok. Organik ve kümeste yetişen tavuk vardır. Vatandaşlar gezen tavuk denilince yumurtayı organik sanıyor. Vatandaşlar tavuğun serbest beslenip, kümesine gelip yumurtladığını sanıyor. Ama durum böyle değil. Bu üretici tel örgü ile çevirdiği yerde hayvana ne bulup ne yedirecek. Mecbur yem vermek durumunda kalıyor. Verdiği yemin doğru düzgün kontrolü de yok. Yemin içerisinde ne var bilmiyoruz. Bu yeme katılan kimyasallar direkt yumurtanın içine geçiyor. Kimyasal karışmış yumurta da doğrudan insanın vücuduna geçiyor. Bunların büyük çoğunluğu kanserojen maddeler. Sağlıklı gıda yiyeceğiz diye zehir yiyoruz. Vatandaşlarımız gezen tavuk yumurtasını yüksek fiyata alıp doğal beslendiğini düşünüyor ama ne yazık ki durum öyle değil. Organik yumurtayı yeni kuşaklarımız bilmez. Köylere bil şehirden yumurta gidiyor. Önceden köylerden akrabalarımız gelirken sepette yumurta ile gelirdi. Köyde hiçbir türlü yem verilmeyen, kendi besin ihtiyacını kendi karşılayan tavuğun yumurtası organiktir. Bunun dışında diğerleri organik yumurta değildir. Bizim yumurta temini yaptığımız firmalar gıda anlamında bütün önlemlerini almış, hayvanın sağlığı için birçok veteriner ile anlaşmış kurumsal firmalardır” ifadelerini kullandı.
YUMURTA SATIŞLARI 10 AĞUSTOS SÜRECİNDEN ETKİLENMEDİ
Yumurta satışlarının 10 Ağustos Ekonomik saldırılardan çok fazla etkilenmediğini belirten Doğan, vatandaşların alım gücünün düşmesinin etkisi olduğunu söyledi. Doğan; “Karındaş yumurta olarak şarküteri üzerine ağırlık veriyoruz. Buna bağlı olarak kahvaltılık alanında Kahramanmaraş’a hizmet vermeye çalışıyoruz. Sektörde 10 ağustosa kadar her şey normal ilerliyordu. Ancak ekonomi saldırılarından sonra özellikle döviz kurundaki dengesizlik ister istemez etkiledi. Fiyatlardaki yükselişler ve vatandaşın alım gücünün düşmesi bütün piyasaları etkiledi. Bizim ağırlıklı alanımız yumurta olduğu için bize yansıması piyasalara göre daha az olmuştur. Piyasalardaki en ucuz gıda maddesi yumurtadır. Bu yüzden çok etkilendiğini söyleyemem” dedi.
KAHRAMANMARAŞ’TA İHTİYAÇ VAR
Kahramanmaraş’taki yumurta üretiminin yetersiz geldiğini belirten Doğan açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Kahramanmaraş’ta yumurta üretimi tesisleri Narlı bölgemizde yaygınlaşmaya başladı. Ancak bu Kahramanmaraş için yetersiz konumda. Kahramanmaraş’taki üretim kendisini karşılamıyor. Daha büyük entegre firmaların kurulması Kahramanmaraş adına çok iyi olacaktır. Hava şartlarımız yumurta üretimi için oldukça uygun. Hava sıcaklıkları yumurta kalitesini etkilediği için bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Sermayesi yüksek ve riskli bir iş. Küçük kapasiteli yapıldığı zaman az kar edilir ama büyük kapasitede yatırım yapıldığı zaman güzel kazanımlar elde edilebilir. Bugün yumurtlamaya hazırlanan civcivlerin fiyatları oldukça yüksek. Yani üretim için bir tesis kurulumu son zamanlarda oldukça maliyetli duruma geldi. Ama Kahramanmaraş’ta böyle bir yatırıma ciddi anlamda ihtiyaç var”