Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin uzaydaki iddialı adımlarını bir kez daha doğruluyor. TÜRKSAT 6A, başarılı testlerin ardından fırlatılmaya sadece 8 ay kaldı. Uraloğlu, bu yeni haberleşme uydusuyla Güney-Doğu Asya gibi uzak bölgelere erişim sağlanacağını belirtti. Türkiye'nin uydu serüveni, ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 1B ile başlamış ve şimdi TÜRKSAT 6A ile zirveye taşınıyor.
TÜRKSAT 6A'nın teknik özellikleri oldukça etkileyici. Uydu, 42 doğu boylamında hizmet verecek ve 35 bin 786 kilometre uzaklıkta yer merkezli bir yörüngede konumlanacak. 7,5 kW güce sahip bu yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Ku bantta hizmet verecek olan TÜRKSAT 6A, önceki uyduların ulaşamadığı Güney-Doğu Asya gibi stratejik bölgelere de kapsama sağlayacak.
Bu projede TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ'ın iş birliğiyle montaj, entegrasyon ve testler gerçekleştiriliyor. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretilirken, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve test aşamaları başarıyla tamamlandı. Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testler, termal vakum testi, titreşim testi, akustik test ve elektromanyetik uyumluluk testleri de başarıyla gerçekleştirildi.
Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın mart ayında yer tesliminin yapılacağını ve Space X firmasıyla yapılan anlaşma gereği haziran ayında fırlatılacağını belirtti. Türkiye, bu önemli adımla dünya sahnesindeki yerini sağlamlaştırırken, TÜRKSAT 6A uzaydaki Türk teknolojisinin gücünü bir kez daha kanıtlıyor.