Yerli depozito iade otomatları göreve hazır

Türk mühendislerin geliştirdiği yerli Otomatik Depozito İade Makinesi, çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor. Sıfır Atık Projesi'nde önemli bir rol üstleniyor.

Türk mühendisleri geliştirdikleri yerli Otomatik Depozito İade Makinesi ile çevreye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

"Sıfır Atık Projesi" kapsamında başlatılan "Depozito Yönetim Sistemi", pilot uygulamalardan sonra gelecek yıl yaygınlaştırılacak. Bu sistemde kullanılacak yerli otomatik depozito iade makineleri ile tek kullanımlık içecek ambalajları toplanıp geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak. Türk teknoloji firmaları, bu makineleri yerlileştirmek için yoğun çalışmalar yürütüyor.

Nero Grup ve GDS Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, GDS Teknolojinin 2020'de Türkiye'de Sıfır Atık Projesi için geri dönüşüm otomat makineleri üretmek amacıyla kurulduğunu belirtti. Şirket, yazılım ve donanım geliştirme altyapısına sahip olup, sensör ve üretim teknolojilerine odaklanmış durumda.

PİLOT BÖLGELERDE BAŞARI

Ökçün, firmanın Türkiye'nin en yüksek teknolojiye sahip makinelerini ürettiğini ve pilot bölgelerdeki uygulamalarda Alman ve İsveç makineleri ile yan yana çalışarak yüzde 80 şişe toplama oranına ulaştığını ifade etti. 2023 yılında devreye alınan depozito iade otomatları ile 1,6 milyon şişe toplanarak bir rekora imza atıldı. Şirket, güvenlikli mürekkep ve logolu etiketleri okuyabilen doğrulama başlığını tamamen yerli olarak geliştirmeye başladı ve bu başlık Ocak 2024'ten itibaren sahada kullanılacak.

YENİ NESİL ETİKETLERİ OKUYABİLEN YERLİ ÇÖZÜM

Nero Grup, güvenlikli logo ve barkod okuyabilen doğrulama ünitesini geliştirdi. Bu teknoloji, ithalatın önünü keserek global rakiplere Türk mühendisliğinin dışa bağımlı olmadığını gösterecek. GDS Teknoloji, tüm elektronik kartları, yazılımları ve donanımları kendi mühendisleri tarafından tasarlamış ve akredite firmalar tarafından sertifikalandırmıştır. Şirket, yılda 8 bin depozito iade otomatı ve 17 bin doğrulama ünitesi üretecek kapasiteye sahip.

İHRACAT GÜNDEMDE

Geliştirilen barkod doğrulama kafasının ithal ürünlerin yerini almasıyla milyarlarca lira tasarruf sağlanacak ve ülke sanayisinin gelişmesine katkı sunulacak. Ayrıca İsveç ve Almanya gibi ülkelere ürün ihracatı için görüşmelere başlanmış durumda.

ÇEVREYE KATKI VE SOSYAL SORUMLULUK

Ökçün, geri dönüşüm otomat makinelerinin atıkların geri dönüşümünü teşvik ederek karbon ayak izini azaltacağını, doğal kaynakların korunmasına ve enerji tasarrufuna katkı sağladığını vurguladı. Türkiye’de yılda 18 milyar şişe toplanması hedefleniyor ve GDS Teknoloji, bu şişelerin en az yüzde 40'ını toplamayı amaçlıyor. Şirket, çevre bilincini artırmak için okullarda eğitim programları düzenleyerek toplumu geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeye yönelik sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyor.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

TÜİK 55 personel alacak!
Benzin ve motorinde ertelenen zamma da zam yapıldı! Akaryakıta yine zam
Sigara fiyatlarına dev zam: Hangi markalar ne kadar artacak?

Ekonomi Haberleri