Yerel yönetimlerde bir ilk: Biyogaz enerji santrali

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali, düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçmiş dönemlerdeki belediyecilik anlayışıyla AK Parti belediyeciliği arasındaki farkı anlatarak, birçok belediyenin şu an çöplerden enerji üretir hale geldiğini söyledi.

DÖNMEZ: MODERN TESİS OLMASI AÇISINDAN İLK

Sadece İstanbul’un değil, Ankara, Konya ve Gaziantep’in pırıl pırıl olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, şöyle konuştu: “Artık marka şehirler doğuyor. Yükselen değerlerin parlamasında emeği geçen herkesi, belediye başkanlarımızı kutluyorum. Büyük bir başarı hikayesine imza atmış oldular. Biyogaz yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alıyor ama bir başta tarafı da yerli ve doğal kaynak olmasıdır. Ağırlıklı hayvansal atıklardan elde edilen enerjiyle bu tesisimizde 1 MW’lık bir elektrik enerjisi üretilecek. Tevzi çalışmalarıyla birlikte 4-5 MW’a kadar da artırma imkanımız var. Türkiye’de bu anlamda modern tesis olması açısından bir ilktir.

ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN YARISI İTHAL KAYNAKLARDAN

Milli enerji maden politikası kapsamında yerli ve yenilenebilir kaynaklara son derece önem veriyoruz. Maalesef, enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke değiliz. Üretilen elektriğin yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz, başta doğalgaz ve kömür olmak üzere. Diğer yarısını yerli ve yenilenebilir yerli kaynaklar dediğimiz linyit kömürümüzden bir miktarını elde ediyoruz. 3’te bir oranında yenilenebilir kaynaklardan; suyumuzdan, rüzgardan, biyogazdan, güneşten, jeotermal gibi sıfır emisyon üreten çevreye en az etkisi olan kaynaklardan elektrik üretiyoruz. Şüphesiz yenilenebilir enerji kaynağı kanunun çıkarılması ve bunlara verilen teşviklerin etkisi büyük. Bir o kadar da yerel yöneticilerin bu işe sahip çıkmasının çok büyük etkisi var. Birçok belediyemizin, evsel atıklardan endüstriyel atıklara kadar birçok atıktan enerji üretim tesisleri çalışır vaziyette. 57 şehrimizde 144 tesisimiz atıktan enerji üretiyor. Kurulu gücümüzle yaklaşık 650 MW. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı 160’a, kurulu gücümüzü ise 700 MW’ın üzerine çıkaracağız.

BAŞKAN, GÖNÜLDEN YAPIYOR GÖNÜLLERİ KAZANIYOR

Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali, şehrimiz için enerji alanında atılan en büyük adımdır. Güzel ve çevreci belediyecilik anlayışına çok güzel örnektir. Yaklaşık 14 milyonluk bir yatırımla 2 sene gibi kısa bir süre içerisinde 1 MW kurulu gücüyle bu tesis, yılda 8 milyon kilowatt elektrik üretecek. Bunun anlamı şudur: 3 bin 300 hanenin bir aylık elektrik tüketimine denk gelen bir enerjidir. İlçenin atıktan kurtulması için yapılan bu tesis, atığı bertaraf ederken ortaya çıkan çuptalarından da istifade ediyoruz. Gerek katı, gerek sıvı olan biyo gübreyi, tarıma geri dönüşümünü sağlıyoruz. İnşallah buradaki tesis, ilk olur son olmaz. Burada, gördüğüm kadarıyla hayvancılık potansiyeli oldukça yüksek. Biz Gaziantep’e her zaman destek olacağız. Başkanımız, Gazianteplilere hizmet götürmek için gece gündüz çalışıyor. Gönül belediyeciliğin en güzel örneklerini veriyor. Gönülden yapıyor, gönülleri kazanıyor, burada başkanıma ‘sayın başkanım değil benim başkanım’ deniliyor. Başkanımın 1 Nisan’da zaferle çıkacağına inanıyorum.“

ŞAHİN: SACIR’IN BAŞINDA YAĞLI KÖFTE YİYECEĞİZ

Gaziantep Büyükşehir Başkanı Fatma Şahin de “Oğuzeli kültürdür, Oğuzeli tarihtir, Oğuzeli kıpkırmızı topraktır, Oğuzeli tabiattır, Oğuzeli Barak Ovası’dır, Oğuzeli’nin suyu sert, insanı merttir. Cumhur ittifakını 2014 yılında tabi olarak oluşturduk. Her şey Oğuzeli için dedik, güçlü yatırımların hepsini buraya getirdik. Oğuzeli’nin bizden beklediği en büyük şey, Sacır Deresinin ıslahıydı. Organize Sanayi Bölgesi’nden gelen kirli suyun arıtılması, yüksek biyolojik arıtmaya geçmekti. 100 milyon TL yatırım yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanımız dün buradaydı Sacır’ı gezdirdik. Sacır’da, ‘o siyah su, bembeyaz akacak, balıklar yüzecek başında yağlı köfte yiyeceğiz’ şeklinde bir sözüm vardı. Hep birlikte bunu başaracağız.

HERKESİN KAZANDIĞI BİR PROJE

Burası bizim için çok önemli, niye çok önemli? Tam anlamıyla enerji ve tabi kaynaklar alanı. İnsanoğlu bir türlü kendi içerisinde kurulan düzeni ve ekolojik dengeyi düzenli koruyamadığından bozuyordu. Hayvan atıkları, tavuk gübresiyle birlikte çevreyi kirleten atıklardan nasıl bir enerji oluşabileceğini, bunu nasıl biyolojik enerjiye dönüştürülebileceğini gösteren, tabi kaynakları enerjiye dönüştüren bir proje yaptık. İlk kez bir büyükşehir belediyesi bu işe girdi. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanıyım Türkiye’de böyle bir örnek yok. Oğuzeli bunun en iyisini hak ediyor. Hayırlı uğurlu olsun. Çıkan enerjiyle birlikte bu bir çevre projesi, insanlık projesi, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkma projesi oldu. Bu projenin sonunda ortaya çıkan gübreleri kendi park ve bahçelerimizde kullanıyoruz. Kazan-kazan, herkesin kazandığı bir proje. Çevresiyle yükselen bir Gaziantep, enerjisiyle yükselen bir Gaziantep diyoruz. 31 Mart’ta Oğuzeli’nden derece bekliyoruz. Oğuzeli, yeni bir destan yazacak, çok yüksek bir oyla cumhur ittifakının arkasında durduğunu gösterecek” dedi.

Konuşmaların ardından protokol, Oğuzeli Merkezi Biyogaz Üretim Tesisinin açılış kurdelesini kesti.

OĞUZELİ BİYOGAZ ENERJİ SANTRALİ HAKKINDA

1 MW kapasiteli Biyogaz Enerji Santrali, Oğuzeli ilçesi Gündoğan Mahallesi’nde (Köy) 2018 yılının ekim ayında tamamlanarak devreye alındı, üretime başladı. Bölgedeki hayvansal atıkları, enerji ve organik atığa dönüştüren santralde, günlük büyükbaş süt hayvancılığından 70 ton sıvı gübre, küçükbaş besi hayvancılığından 35 ton katı gübre, tavukçuluktan 40 ton katı gübre ve 5 ton çim biçme atığı kullanılacak. Mevcut atıklarla günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek santralden, yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilowatt elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilowatt eşdeğerinde ısı elde edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri