Ağustos ayında gerçekleşen ekonomi alanında ki saldırının ardından e-ticaret işletmelerinin yerel esnaflara ciddi anlamda zarar vermesine rağmen şehrin ekonomisi adına esnafların mücadele verdiğini belirten Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt; “2018 yılının son çeyreğinin son ayındayız. Esnaflarımız ayakta kalma adına ciddi mücadeleler verdi. 2019’un daha iyi geçmesini temenni ediyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlarımızla istişarelerimiz sonucunda e-ticaret dolayısıyla satışlarında olumsuz bir etkilenmenin olduğunu öğrendik. İnsanlar internetten alışveriş yapınca esnaf zor durumda kalıyor. Ters tepki olabiliyor kimi zaman tabi internet ortamında aldatmaya yönelik hareketlerde olabiliyor. Kahramanmaraş halkından yerel esnaftan alışveriş yapması yönünde. Esnaf olmazsa şehir ekonomisi olmaz, Kahramanmaraş’ta esnaf olmadığını düşünülemez. Esnafı olmayan bir şehir yok olmaya meyillidir ve hayatın her anında esnaf vardır. Sanal alışveriş yerine reel ve yerel alışverişe vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Yerel ekonominin dışa aktarıldığını düşünürsek bu durumun şehrimizin ekonomisin ve esnaflarımızın aleyhine olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Esnaf kalkındığı takdirde şehir kalkınır” ifadelerine yer verdi.
Ekonominin olumsuz etkilenmesi tekstil sektörünü doğrudan doğruya etkilendiğinin altını çizen Akkurt; “2018 yılının ağustos ayından sonra tekstil sektöründe durağanlık baş göstermeye başladı. En çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Tekstil sektörü Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilebilir. Birçok kişinin istihdam ve şehir ekonomisine en çok katkı sağlayan sektördür. Kahramanmaraş’ta ciddi üretim var, büyük markalara fason üretim yapılıyor. Yerli üretimimiz az olduğundan dolayı ithalat sebebiyle sektör dolara bağlı tepe takla oldu. Ekonomimizi bu denli sallayanların bir sebebi de içimizde ki fırsatçılar. Doların atışını fırsat görerek artışların yapılıp düşmesiyle fiyat çizelgelerinde herhangi bir düşüşün olmadığını görüyoruz. Memleketimizin ekonomisi ve kalkınması için esnaf ve sanatkârımıza sahip çıkılması gerekiyor” dedi.
Ağustos ayından sonra üye sayılarında azalışların meydana gelmesiyle birlikte denetimlerin düzenli olmasında kaynaklı olarak ciddi artışlarında olduğunu belirten Akkurt; “2018 yılında üye sayımızda ciddi bir atış oldu. Denetimler yeteri kadar ve yereli sıklıkta yapılmıyordu. Bu çalışmayı ilk olarak Onikişubat belediyesi başlattı. Özellikle Suriyeli ve bir takım merdiven altı işletmecilerin kayıtları yoktu, yüzde 80 oranında kayıtları gerçekleşti. Yaklaşık bir ay önce Dulkadiroğlu belediyesi denetimlerine başladı. Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde ki kayıtlı olmayan işletmelerde kaydını yaptırıyor. Denetimler neticesinde ikiyüz kadar işletme meslek teşekkülüne kaydını yaptırdı. Bu çalışmalarından dolayı Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyelerine teşekkür ediyoruz. Bizler dünyaya ihracat yapıyoruz lakin yılın son günlerinde yabancı menşeili firmaların noel tatili dolayısı ile işlerde gözle görülür derecede düşüş oluyor. Şuan bin civarında üyemiz var. Yüz civarında üyemiz de konkordato ve çeşitli gerekçelerle an itibarıyla kapatmış durumda” dedi.
Yerel seçimlere yönelik açıklamalar yaparken, yerli ve yabancı turistlerin şehre teşvik edilmesi Kahramanmaraş katkı sağlayacağını söyleyen Akkurt; “Herhangi bir siyasi parti gözetmeksizin öncelikle Kahramanmaraş için hayırlı olsun. Önceki dönemin son yıllarında hizmet yönünde bir atılım gerçekleşti ve hizmetlerde aksama olmamasını istiyoruz elbette. Şehrimiz bir kültür kendi aynı zamanda turistik tesislerinde hizmetlerde bir adım daha ön plana alınması taraftarıyız. Yerli ve yabancı turistlerin şehre teşviki konusunda çalışılmalı” dedi.
YEREL EKONOMİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Şehrin ekonomisin gelişim süreci ile görüşlerini paylaşan Akkurt; “Şehrimize yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle şehir ekonomisinde kıpırtılar başlayacaktır. Turizmin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelere yapılan teşvik ve yatırımların önem sırasını yükselterek önleri açılmalı. KOBİ’ler gelişim esnasında elbette şehir ekonomisine de ciddi bir katkı sağlayacaktır. 2011 yılına kadar ülkede KOBİ’lere çok ciddi teşvikler vardı. Bu teşvikleri en doğru şekilde kullanarak nokta atışı yapan şehirlerden biri Kahramanmaraş’tı fakat 2011 yılından bu hem bölgesel hem de Kahramanmaraş olarak bakıldığında önceki boyutlarda bir teşvik yok. Toparlayacakta olursak; mevcut esnafımıza sahip çıkılarak şehir ekonomisine direkt olarak katkı sağlanacağı kanaatindeyim” diyerek sözlerini sonlandırdı.