Latince Adı: Helianthus tuberosus.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Sonbaharda yumrular topraktan sökülerek çıkarılır. Taze olarak tüketilir. Yemek yapılarak veya salata halinde yenebilir. Kış boyunca yumrular kum içinde veya toprakta saklanabilir.
Kurutma Usulü: Taze olarak tüketilir.
Kullanma Usulü: Pişirilerek veya çiğ olarak tüketilir. Suyu çıkarılıp içilebilir.
Kullanılan Kısımlar: Yumrular.
Şifası: Şeker hastaları için iyi bir diyet yiyecektir. Cinsel gücü arttırıcıdır. Anne sütünü arttırır. İdrar söktürür. Cildi güzelleştirir. Alkol hammeddesidir. Kabızlığı giderir.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitleri: Bazı türleri vardır.
Yetişme Ortamı: Nemli, kuvvetli bahçe topraklarında çok yıllık olarak yetişir.
Uyarılar: Sökülen yumrular topraklarından iyice temizlenmeli ve çok iyi yıkanmalıdır.
Muhteviyatı: İnülin, az miktarda karbonhidrat.
Kaynak: Haber Merkez