Latince Adı: Scorzonera ve Tragopogan türlerinin bazılarına Türkiye’de yemlik denir.
Diğer adları: Yemlik Otu.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Taze iken sebze olarak kullanılır. Çiçekli dallar toplanıp kurutulur. Köklerden sakız elde edilir.
Kurutma Usulü: Gölgede.
Kullanma Usulü: Taze bitki iyice yıkanıp salata halinde yenir. Kökten çıkan sakız çiğnenir. Kurutulmuş bitki kaynatılıp suyu içilir. Bazı türlerden yakı sakızı yapılır.
Kullanılan Kısımlar: Bütün bitki.
Şifası: Yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici, damar sertliğini giderici, idrar arttırıcı, yılan sokmalarında kullanılmıştır. Damar sertliği, yüksek tansiyon, böbrek romatizma, şeker, gut hastalıklarında faydalıdır. Bazı türlerden yakı sakızı yapılır (S.latifolia). Ağrı kesici, kısırlık giderici ve dahilen kurt düşürücü olarak kullanılır. Yakı, ökse otu ile birlikte yapılır.
Zehirlilik Durumu: Euphorbia apios (burçalık) yumruları bazı yemlik yumrularına benzer ve zehirlidir. Yabani havuç isimli yemlikle benzerdir. Dikkatli olunmalıdır.
Çeşitleri: Birçok türü bulunmaktadır.
Yetişme Ortamı: Dağlarda, yamaç ve yol kenarlarında, tarla kenarlarında bulunur.
Uyarılar: Kartlaşmış bitki sebze olarak yenmez.
Kaynak: Haber Merkez