Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde çalışmalar devam ediyor

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde çalışmalar devam ediyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi için başlattığı restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor

İlimizde ilk eğitim kurumu olarak açılan binada yapılmakta olan düzenlemelerle Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi haline dönüştürülüyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar e Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları son hızıyla devam ediyor.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne ilişkin Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Yapı; Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesi, Gazipaşa Mahallesi’nde yer almaktadır.

Amerikan Koleji olarak bilinen yapı; Amerikan misyonerler tarafından misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için eğitim kurumu olarak 1850’li yıllarda inşa edilmiştir.  Anadolu’nun bazı yerlerinde açılan bu tür okullar Lozan Antlaşmasından sonra kapatılmıştır.

Eski Amerikan Koleji olarak bilinen yapı; eski fotoğraflarda üç ayrı yapı olarak görülmektedir. Ancak günümüzde sadece iki yapı ayaktadır. Yapılar yığma taş tekniğiyle yapılmıştır. Bu okullar Amerikalı misyonerler tarafından Anadolu’nun bazı şehirlerinde tip planlı olarak inşa edilmiştir

Bu yapılar biri doğuda ve diğeri batıda olmak üzere iki ayrı yapıdan oluşmakta iken bu yapı ortadan betonarme muhdesle ile birleştirilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra burası 1933 yılında, şehrimizdeki ilk eğitim kurumu olarak açılmıştır. Daha sonra 1945 yılından 1965 yılına kadar Maraş Lisesi olarak varlığını sürdürmüş ve bu lise şehrimizin önde gelen isimlerini yetiştirmiştir. 1965’te Maraş Lisesinin mevcut binasına taşınmasıyla bu bina Ticaret Meslek Lisesi olarak açılmıştır. Ticaret Meslek Lisesi daha sonra mevcut yeni binaya taşınmasıyla boşaltılmış 1990’lı yıllarda bina tekrar eğitim kurumu olarak açılmış ve binanın bir kısmı Halk Eğitim Merkezi, diğer bir kısmı da Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Âşık Mahzuni Şerif Ticaret Meslek Lisesi/ Anadolu İletişim Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır” denilerek bilgi verildi.

BİNA 4 KATLI

Açıklamada binanın zemin +3  katlı olduğuna dikkat çekilerek şu bilgilere yer verildi: “Bu iki yapıda zemin+3 katlı olmak üzere toplam 4’er katlı olarak inşa edilmiştir. Her iki yapının dış duvarları ince yonu taştan, pencere kenarları kesme taştan inşa edilmiş olup iç bölümler ise bağdadi olarak yapılmıştır. Yapıların zemin merdivenleri parmaklı korkulukları dâhil olmak üzere tümüyle ahşaptan malzemelerle yapılmıştır.

Her iki yapı iç dizayn açısından farklı plan şemaları uygulanmıştır. Genel olarak koridor etrafına yerleştirilmiş odalardan oluşmaktadır. Bu odalar tavanları olup hafif basık kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Yapıların üzeri beşik çatılı olup saçla kaplıdır.

Yapı; Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 14.07.1992 tarihinde 1244 sayılı karar ile tescil edilmiştir.

Yapının mülkiyeti Maliye Hazinesin ait olup Kahramanmaraş Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü tarafından müze yapılmak üzere Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine geçici tahsisle devredilmiştir.

Yapının restorasyonu için tüm projeler Gaziantep Koruma Bölge Kurulunda onaylanmış olup 26.08.2016 tarihinde restorasyon uygulaması için yüklenici firmaya iş yeri teslimi yapılarak restorasyon uygulamasına başlanmıştır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri