Yargı reformunda öncelik vatandaş hakları olmalı

Kahramanmaraş’ta avukatlık hizmeti veren 82 yaşındaki Av. Mehmet Özgür, yargı reformu özel sayımızda sorularımızı yanıtladı. Özgür; “Türkiye için yargı reformu lazım fakat önceliğin vatandaş hakları olması gerekiyor” dedi.

YENİ YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?

Türkiye için yargı reformu lazım fakat önceliğin vatandaş hakları olması gerekiyor. Türkiye baştan aşağı reform olması lazım. Bunu yapacak olanda bürokrasidir. Bürokrasi reformu kendinin işine geldiği gibi yapıyor, kendi rahatını bozmamak için yapıyor. Yargı reformunun bir maddesinde devlet Avukatların gelirleri arttırılıyor yazıyor, bunun reformla bir alakası yoktur. Bir memurun maaşının artması veya azalması reformla bir alakası olmadığını düşünüyorum. Mühim olan mahkemelerin nasıl olacağıdır. Mesela bazı hakimler kendi kararım deyip istediğim kadar veririm diyor fakat o kanuna uygun mu değil mi diye düşünmüyorlar.

EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ HANGİSİDİR VEYA YAPILMAYAN HANGİSİDİR?

En önemli şeylerden bir tanesi vatandaşa hak tanınmamasıdır. Bir memur vatandaşı şikayet ettiğinde vatandaş 5-0 geriden başlıyor. Kısacası memur memuru koruyor. Yargı reformunda vatandaş haklarının biraz daha genişletilmesi gerekiyor.

BAZI BARO BAŞKANLARI METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI TEPKİ VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Onlar siyasidir. Memleket Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bir hayır görmedi. Son seçimlerde eğer ki CHP kazansaydı, İstanbul’daki Hava Alanı projesine karşı çıkacaklardı, köprüyü yıkacaklardı. Hava alanı ve köprü ikisi de dünya çağında bizim elimizde olan önemli şaheserlerdir. Türkiye’de 1950 yılından bu yana muhalefet yapıcı değil yıkıcıdır. Tenkit etmek kolaydır çare söylemek zordur. CHP işin kolayını yapıp küçük olsun benim olsun zihniyetindedir. Bundan dolayı Türkiye’ye bir yararı yoktur. Metin Feyzioğlu’na bende tepki gösterenler içerisindeyim.

YENİ YARGI REFORMUNUN İÇERİSİNDE AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSURLAR VAR MI?

Bana göre önemli hiçbir şey yok. Fakültelerde kısıtlama Avukat bolluğuna mani olmak için yapılmıştır. Fakat bunu yapacaklarına okuldaki Avukatları iyi eğitsinler. Bizim hukuk sistemimiz karmadır. Cezaevi kanunu İtalya’dan, Ticaret Kanununu Fransa’dan, bazı kanunları da Almanya’dan almıştır.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI DEĞER VAR MI?

Bu yapılan reform değildir, reform vatandaşa tanınan haktır. Hayatımdan geçen bir olaya değinmek istiyorum geçmiş yıllarda Kahramanmaraş’ta kuyruklar oluşuyordu şeker kuyruğu vs. herkes sırasında beklerken bir memur sonradan gelip en öne geçti, vatandaşlarımız sende sıraya geç bizim gibi dediklerinde cevabı ben memurum sıraya geçmem şeklinde oldu. Yani o günden bu güne kadar aynı zihniyet hala devam ediyor. Bana göre bu yapılan yargı reformu falan değildir. Hiç kimse elini taşın altına koymuyor. Bu söylediklerimin tamamı kendi düşüncelerimdir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri