Latince adı: Lactura virosa, L. Serriola.
Diğer adları: Eşek Marulu.
Hasat Zamanı ve Şekli: İlkbaharda taze yaprakları salata olarak yenir. Her dönem bitkinin sütü alınarak elastikileştirilip sakız yapılır.
Kurutma Usulü: Kurutulmaz.
Kullanma Usulü: Sebze olarak yenir ve sütü çıkarılır. Sakız yapılır. Çiğnenir.
Kullanılan kısımlar: Taze yaprak, süt.
Şifası: İştah açıcı, uyuşturucu, yatıştırıcı etkileri vardır. Ağrı kesicidir.
Zehirlilik Durumu: Kart bitki yenmez. (zehirlidir)
Çeşitleri: Bazı çeşitleri vardır.
Yetişme Ortamı: Tarla ve yol kenarları ekilmemiş araziler ve bahçelerde bulunur.
Uyarılar: Tohuma kalkmış, Kartlaşmış bitki yenmemeli.
Muhteviyatı: Lactucarium, acı madde, vitaminler, mineral maddeler.
Kaynak: Haber Merkezi