Latince Adı: Petasites hybridus, P. officinalis.
Diğer adları: Kel otu, kabalak.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Yapraklar yaz boyu kökler sonbaharda veya ilkbahar başlangıcında sökülüp kurutulur.
Kurutma Usulü: Gölgede.
Kullanma Usulü: 2 lt suya 100 gr kuru bitki atılıp kaynatılır. Günde 4 defa 1 er kahve fincanı içilir. Köklerden tentür yapılıp dahilen ve haricen kullanılır.
Kullanılan Kısımlar: Kökler ve yapraklar.
Şifası: Kabızlık yapıcı, terletici, adet söktürücü, öksürük kesici, boğmaca, astım, sindirim sistemi spazmlarında, gastrit, safra kesesi tembelliğini giderici, teskin edici, uyutucu, migren ve bel ağrılarında (tentür haricen sürülür) kullanılmaktadır. Kökler şekeri düşürür.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitleri: Değişik türleri vardır. Bazı türlerde yaprak ayaları 1 m. ye yaklaşır (Güneydoğu Uludağ)
Yetişme Ortamı: Akarsu kenarları, nemli orman içlerinde ve açık alanlarda yetişir.
Muhteviyatı: Petasin, isopetasin, saponin.
Kaynak: Haber Merkez