Gazetemizin İnşaat Özel sayısında sorularımızı yanıtlayan Abdurrahman Kenç sektör ile alakalı önemli noktalara değindi.
Kahramanmaraş’ta İnşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Diğer iller ile kıyasladığınızda neler söylersiniz?
İnşaat sektörü hem şehrimizde hem de Türkiye genelinde garip bir şekilde riskli gidiyor. Bu hem tüketici hem üretici açısından böyle. Bizim dikkate aldığımız değerleri kimse dikkate almıyor. Daha önce inşaatla ilgili bir tecrübeye sahip olmayan kişilere müteahhitlik belgesi veriliyor. Hareketli dönemden faydalanmak isteyen insanlar bu işin içerisindeler. Bu işlere bakanlığımızın el atması gerekiyor. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalara en az bir mimar, bir de mühendis bulundurmaları zorunluluğunun gelmesi gerekiyor. Daha önce bakkal esnaflığı yapmış birisi gelip te inşaat işine girmemeli. Her kesin bir kar marjı var, bunların doğru hesaplanması gerekiyor. Firmalara düşen sorumluluklar var, devletimize düşen sorumluluklar var aynı zamanda vatandaşımıza düşen sorumluluklar var. Vatandaşlarımız firmaları ve müteahhitti araştırmalı. En basitinden bakkaldan domates alırken inceliyoruz. Vatandaşlarımızın da ev alırken firmaları araştırmaları gerekiyor. İyi niyetli olmayan ve işi bilmeyen insanlar hesaplarını düzgün yapmayınca sonuçları kötü oluyor.
Son zamanlardaki maliyet artışının vatandaşa ve firmalara yansıması nasıl oldu?
Üretim maliyeti artınca tüketim maliyeti de artar. İnşaat maliyetleri yükselince bu da müşteriye yansıyacak. Geçen seneye göre önümüzdeki yıl ortalama yüzde 25’lik bir artış olacak. Bunu etkileyen en büyük etken de döviz artışı oldu. Bu konuda öngörümüz ve hazırlığımız vardı. Tedbirli gidiyorduk. Kurumsal olan firmalar bu konuda zarar görmezler. Şu ana kadar ki en büyük artışı yüzde 10 olarak yaptık. Bu kadar artışa rağmen biz fiyatlarımızda dengeleri bozmadık.
Son zamanlarda sektörde mağdur olan insanlar var. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz? İnsanlar konut alırken nelere dikkat etmeli? Bu mağduriyetlerde suçlu firmalar mı vatandaşlar mı?
Bir taraftan üretici olduğum halde diğer taraftan da tüketiciyim. Devletimizin vatandaşın mağduriyetlerini korumak amaçlı çalışmalar yapması gerekiyor. Firmaların yaptığı maliyetlerin yüzde 10’unu firmadan almaları gerekiyor, bunun üstüne bir o kadar da kendi koymalı. Ondan sonra da herhangi bir mağduriyet söz konusu olduğunda devletin koyulduğu ve firmanın koyduğu para ile vatandaşın mağduriyeti karşılanmalı. Bu vatandaş için bir kazanç oldu. Aynı zamanda devletimiz firmaları kurumsal statüye taşımalı. Teknik personel zorunluluğu getirilmeli. Teknik personel zorunluluğu Piyasada oluşacak sorunlara karşı önlem niteliği taşır. Maliyetin altında satışı firmalar nasıl yapıyor? Vatandaşımızın bunları sorgulaması gerekiyor.
Şehrin güzel bir bölgesinde projeniz var. Yuvenes 1071 projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Bu projemiz Kahramanmaraş’ta yaptığımız ikinci projemizi ve çok iddialı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Biz bu proje ile piyasada biz de varız demek adına bir adım atıyoruz. Projemizde 46 adet dairemiz var. Bunlardan 18’i 2+1 olarak gerisi de 3+1 olarak tasarlandı. 3+1 olan dairelerim brüt 160 metrekare, 2+1 olan dairelerimiz de brüt 120 metrekare olarak hesaplandı. Biz ultra lüks konseptte çalışıyoruz. Yapının yanında donatılara önem veriyoruz. Her dairemizde ebeveyn banyolarımız, jakuzilerimiz ve giyinme alanlarımız bulunuyor. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ta herkesi şaşırtan bir sedye asansör sistemimiz var. Hasta olan insanları yatağı ile birlikte dışarı çıkartabiliyorsunuz. Diğer asansörlerimizi de standartların üstünde yapıyoruz. Bölgede bulunan eksiklikleri göz önüne alarak karımızdan fedakarlık edip kapalı havuz düşündük. Bunun yanında Türk hamamı, sauna ve fitness salonu koyuyoruz. Fiyatlarımız 3+1 dairelerimizde 220 bin ile 270 bin TL arasında değişiyor. 2+1 dairelerimizde ise bu fiyat 150 bin ile 190 bin TL arasında değişiyor. Bu fiyatlarımız bir aylık bir kampanya kapsamında geçerli.