HABER: ABDULLAH YILDIZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, 173 firmaya ait 282 parti ürün kamuoyuna açıklamasının ardından diriliş haber gazetesine açıklamalarda bulunan tecrübeli Balcı Sevgi Aydın çarpıcı iddialarda bulundu. Kahramanmaraş bal piyasasını değerlendiren Aydın Kahramanmaraş’ta üretilen doğal balın bu şehre 20 gün yetmeyeceğini savundu. Aydın şu ifadeleri kullandı:
“Doğalın dışında katkı maddesi kullanılarak piyasaya satılan balın oranı çok yüksek. Çok güçlü kimyasallar kullanılarak glikoz ve mısır şuruplarını bala çeviriyorlar. Bu konuda vatandaşlarımız süzme bala çok dikkat etmeliler. En büyük hile süzme baldadır. Zaten petek bala hile yapamazlar. Çünkü peteği üretecek ve balı peteğin içine enjekte edecek bir teknoloji henüz dünyada yok. Yani bir petek bal kesinlikle arının doğal üretimidir. Vatandaşlarımız petek bal tercih edeceklerse gönülleri rahat olsun.”
PETEK BALDAN KORKMAYIN, SÜZME BALA DİKKAT EDİN
Şekerle beslenen arının yaptığı bal hilelidir anlayışının yanlış olduğunu belirten Aydın şöyle konuştu:
“Şu nokta önemli, şekerle beslenen arının ürettiği petek bal hilelidir gibi bir anlayış yanlıştır. Çünkü özellikle bal ticareti ile uğraşanlar arılarına şeker verirler ancak bu arının tamamen şeker yiyerek bal yaptığı anlamına gelmez. Çünkü öyle olsaydı 1 kilo bal için 7 kilo civarında şekere ihtiyacımız olacaktı ki bu durum arıcıya korkunç bir maliyet getirir. Arı her ne kadar şekerle beslense de ihtiyacının büyük çoğunluğunu yine doğadan toplar. Zaten arılar ortalama 5 km uçmadan nektar getiremezler. Nektar toplamadan da bal yapma işlemine girmezler.”
SAĞLIKLI BİR BALIN KİLOSU 50 LİRADAN UCUZ OLAMAZ
Gerçek balı sahte baldan ayırmanın yöntemlerini anlatan Aydın, ‘Bal dondu diye sahte zannetmeyin. Bal donar’ dedi. Asıl dikkat edilmesi gereken rengi ve fiyatı olduğunun altını çizen Aydın konuşmasını şöyle bitirdi:
“Asıl konu gerçek balı sahte baldan ayırma yöntemlerini konuşalım çünkü bu konuda çok fazla yanlış anlama var. Müşterilerimiz bize sattığımız bal donduğu için sahte zannederek iade etmek istiyor. Bal donar. Dolayısıyla donan bal sahte falan değildir. Donmayan bal ya çok yüksek rakımlı bölgelerin ballarıdır yada çam balıdır. Dikkat etmemiz gereken nokta şu, aşırı kokulu balları almayalım. Gerçek balda koku çok azdır. Süzme bal satın alırken mutlaka polen parçacıkları olmasına dikkat edelim. Cam gibi parlak ve şeffaf ballardan kaçalım. Balın rengi koyu ve bulanık olur. Tadına bakarak gerçeğini sahtesinden ayırt etmek imkansızdır. Sağlıklı bir balın kilosu 50 liradan ucuz olamaz. Petek ve süzme bal olmak üzere ikisi içinde bu fiyat geçerlidir. Sağlıklı bir balın daha ucuza imal edilmesi veya satılması imkansızdır.”