Latince Adı: Raphanus sativus-niger, raphanistrum, radicula.
Diğer Adları: Turup
Hasat Zamanı Ve Şekli: Kökler yeterli büyüklüğe ulaştıklarında, yapraklar yeşil iken, tohumlar kuruma başlangıcında toplanır.
Kurutma Usulü: Tohumlar havadar yerlerde kurutulur.
Kullanma Usulü: Kök gövde salata olarak veya suyu çıkarılıp içilerek, tohumlar ezilip su ile karıştırılarak veya macun halinde tüketilir. Yapraklar da salata olarak tüketilebilir.
Kullanılan Kısımlar: Kök gövde, tohum ve yapraklar.
Şifası: Salgın hastalıkları önleyici, uyarıcı, iştah açıcı, taşları eritici, idrar söktürücü, safra söktürücü, karaciğeri güçlendirici, balgam söktürücü, salgı arttırıcı özellikleri vardır.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitleri: Siyah bayır turpu, beyaz turp, fındık turpu, kara turp ve yabani türleri vardır.
Yetişme Ortamı: Kolay işlenebilir, sulanabilir, kuvvetli topraklarda iyi yetişir.
Uyarılar: Acı olan çeşitleri aşırı yenilmemelidir.
Muhteviyatı: C vitamini, hardal esansı, kükürtlü glikozitler, yağ(tohumda) taşır.
Kaynak: Haber Merkez