Kahramanmaraş Türkoğlu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca, Çiftçilerin bilinçli üretime yönlendirilmesi ile birlikte Üretimdeki maliyetlerin azalacağına ve verimliliğin yükseleceğine dikkat çekti.
ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye Birçok ekim alanlarının dahil edilmediğini belirten Karaca, Dahil edilmeyen bu alanların sonucunda Türkiye’nin her sene çıkarttığı tarım verilerinde tam netice alamamasına sebep olduğunu dile getirdi.
Karaca, Türkoğlu Ziraat Odası olarak çiftçileri bilinçli üretime yönlendirdiklerinin altını çizerek, 125 Bin fidan dağıtımı ile birlikte çiftçilerin destekçisi olduklarını belirtti.
Karaca:
“Şuanda tarım ile ilgili olarak hasat dönemine girilmediği için çiftçilerimiz ekim aşamasında ve piyasada şu anda bir durağanlık mevcut.
Yedinci ayda yani hasat döneminde piyasalar tekrar hareketlenecektir. Şu ana kadar hava şartları tarım iklime endekslidir. Şu ana kadar hava şartları, Yağışların beklenilen düzeyde geçmesinin tarımda verimi artırmasını bekliyoruz.
Bu yılı bereketli bir yıl olarak bekliyoruz. Meyve ve Sebze fiyatlarında bu sene geçen seneye oranla fazla bir oynama beklemiyoruz.”
125 BİN FİDAN DAĞITTIK
Türkoğlu Ziraat Odası olarak Kahramanmaraş’ın Büyükşehir Belediyeliğine geçtiği dönemde destek alamadıklarını ve buna rağmen Çiftçiye 125 Bin fidanı çok cüzi bir miktarla dağıttıklarını belirten Karaca, Türkoğlu’ndan Tarım Fuarlarına 200 ila 500 kişi arasında katılım sağladıklarını belirtti.
Karaca:
“Türkoğlu Ziraat Odası olarak çevre illerdeki ziraat odalarıyla kıyaslandığı zaman bizim önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Daha önce Çiftçilerimizi Fidan Dağıtımı ile ilgili olarak Kahramanmaraş Büyükşehir olmadan önce İl Özel İdaresine bağlıydık daha sonra il özel idaresi ortadan kalkınca ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olunca daha önce İl Özel İdaresi tarafından bize ayrılan bütçe, Büyükşehir Belediyesinde sistemlerin yerine oturmaması ve ilk sene olmasından dolayı bize verilemedi.
Bu aradaki çiftçilerimizin fidan dağıtımındaki mağduriyetini gidermek için piyasa değeri 6 TL olan fidanları 2 TL’den 80 bin Zeytin fidanı dağıttık. Bizim ziraat odasının bu girişimiyle 80 Bin Zeytin, 20 Bin Ceviz, 20 Bin Badem, 5 Bin Nar olmak üzere toplam 125 bin fidanı çiftçimizin hizmetine sunduk.
Bölge Tarım Fuarlarına çiftçilerimizi yönlendiriyoruz. Tüm çiftçilerin tarım giderleri biz karşılayıp birçok fuara 200 kişi ve üzeri katılım sağlıyoruz.
Çiftçilerimizi teknoloji ile buluşturmak adına o tarım fuarlarındaki yenilikleri görsünler ve faydalansınlar istiyoruz.
Herkesin bulunduğu yerde tarımı geliştirmesi lazım. Biz ilçe ziraat odası olarak ben ilçe başkanı olduktan sonra 8-5 Ziraat Mühendisi sürekli sahada ve çiftçilerimizi yönlendiriyorlar. Çiftçilerimiz bilinçlendiği sürece çok daha ileri düzeyde üretim yapabiliriz. Hasat Kursları, Ekim Kursları, Budama Kursları yapılması lazım. Bu kursların daha yaygın hale getirilmesi lazım.
Çiftçilerimize düşük maliyetli yüksek verim elde etme yöntemlerini göstermek ve onları bu konuda eğitmemiz büyük önem arz ediyor.
Türkoğlu Ziraat Odası olarak çiftçinin her zaman yanında ve bilinçli üretim için elinden geleni yapıyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bir çok alan girmiyor. ÇKS alanlarına bütün ekim alanlarının dahil edilmesi lazım aksi takdirde Hükümetin tarım alanlardaki verimlilik ve üretim departmanlarındaki verileri tam anlamıyla belirlenmesi mümkün değildir.
Türkoğlu Ziraat Odası olarak halkımızın çok yoğun olarak rağbet ettiği canlı hayvan satışlarına da başladık. Buradaki amacımız bu işten kar gütmek değil, insanlarımızın doğal hayvanlara güvenilir bir yerden temin etmesidir.”