Taha Dağlı/HABER7
Fransız haber ajansı AFP birkaç gündür dosya haber yayınlıyor, “Türkiye DAEŞ’le mücadele edebilir mi” diye. Uzman yorumlarıyla şekillenen haberde özetle “Türkiye DAEŞ ile mücadelede başarısız olur“ deniyor.
Bu konu ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla başladı. Trump “DAEŞ ile mücadeleyi Türkiye yapacak, biz de onlarla çalışacağız” dedi.
Fransa Trump’ın çekilme kararından çok rahatsız oldu. PKK’nın başı boş bırakılması, Türk askerinin Fırat’ın doğusuna girecek olması Suriye’de, Osmanlı’dan bu yana tasarrufları olan Fransızları endişelendirdi.
FRANSA İÇİN SURİYE NE ANLAM İFADE EDİYOR?
Fransızlar için Suriye’de iki unsur öne çıkıyor, biri PKK terör örgütü diğeri Esed rejimi.
Hafız Esed’i Suriye’de başa getiren güç Fransa’dır. Fransızlar Suriye politikalarında Esed rejimini direk desteklemeseler de Esed’i ortadan kaldıracak hamlelere karşı da hep temkinli davranmışlardır.
PKK terör örgütü ise açıktan destekledikleri bir yapıdır. Suriye politikalarını bu iki unsur üzerindeki dengelere oturtmuşlardır. ABD’nin PKK’yı terk etmesi Fransa adına bu dengenin bozulması anlamına geliyor.
FRANSIZ HABER AJANSI NEDEN “TÜRKİYE DAEŞ’LE MÜCADELE EDEMEZ” DİYOR?
Fransa DAEŞ’ten en çok çeken Avrupa ülkesi. Çarli Hebdo, Paris saldırıları, Nice saldırısı en son Strasburg’daki saldırı gibi bir çok terör eylemi Fransa’da yapıldı. PKK DAEŞ’le mücadele falan etmedi, etmiyor ama başta ABD ve Fransa olmak üzere batı dünyası PKK’yı önce PYD, SDG gibi isimlerle meşrulaştırıp ardından “DAEŞ terör örgütüyle mücadele ediyor” etiketiyle marka haline getirmeye çalıştı. Şimdi algı operasyonu başlatıyorlar, “PKK yoksa DAEŞ’le mücadele edilemez”, “tehlike büyük” şeklinde korku pompalıyorlar.
TRUMP’A “DAEŞ NE OLACAK” BASKISI YAPTILAR
Trump’a “PYD’yi bırakırsan DAEŞ ne olacak” diye çok baskı yaptılar. Bunu sadece Fransa değil ABD’de Pentagon ve neo-conlar da yaptı hala da devam ediyorlar. Bu yoğun baskıların ardından Trump, “Türkiye DAEŞ’le baş eder” ifadesini kullandı. Tuzak işte tam burada. Suriye’de PKK terör örgütü var ve bu terör örgütü bir diğer terör örgütü DAEŞ’le ortak çalışıyor. Türkiye bunların ikisiyle de mücadele etti hala da ediyor. Mesele Türkiye’nin DAEŞ’le mücadele edip etmemesinde değil Türkiye bunu daha önce yaptı yarın da yapar ama bu mücadele ABD ya da Fransa’nın dayatmasıyla olmaz.
DAEŞ-PKK HER ZAMAN İŞBİRLİĞİ YAPTI
DAEŞ 2014 Haziran’da Musul’da en ses getiren eylemini yapınca ABD apar topar DAEŞ ile mücadele koalisyonu oluşturdu. DAEŞ Suriye’de Özgür Suriye Ordusunun alanlarına saldırdı, işgal ettiği tüm şehir ve kasabaları yaklaşık 1 yıl elinde tutup sonra hepsini PKK’ya bıraktı. 2016 Kasım ayında Rakka’da iki terör örgütünün ortaklığı kameralara yansımıştı. PKK teröristleri DAEŞ teröristlerini uğurlarken görüntülenmişti. Şimdi PKK yalnız kalınca DAEŞ teröristlerini serbest bırakmakla tehdit ediyor. Batı da bunun adına “DAEŞ ile mücadele” diyor.
DAEŞ’İN İŞGAL ETTİĞİ ŞEHİRLERE TEK TEK BAKALIM
Bugün PKK işgalindeki Ayn el Arap, Tel Abyad, Rakka, Rasulayn gibi şehirlerin hepsi 2013 itibarıyla Suriye halkının elindeydi. DAEŞ ortaya çıktıktan sonra Özgür Suriye Ordusunu hedef aldı, bu şehirleri gasp etti ardından ABD’nin DAEŞ ile mücadele kampanyasıyla PKK sahaya sürüldü, bu şehirlerin hepsi sözde mücadele sonunda DAEŞ’in elinden çıkıp PKK’ya verildi. Batı buna “DAEŞ ile mücadele” dedi, PKK’yı da kahraman ilan etti.
TÜRKİYE DAEŞ’E KARŞI NELER YAPTI?
Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı harekatında Türkiye’nin hedefinde DAEŞ vardı. Azez-Cerablus DAEŞ işgalindeydi. Bir süre sonra da PKK’nın sözde mücadelesiyle DAEŞ’ten alınıp PKK’yı bırakılacaktı. Türkiye bu tezgahı bozdu. Azez-Cerablus hattına girdi, El Bab’a kadar indi. Buraları DAEŞ teröristlerinden temizledi sadece DAEŞ’i hedef almadı aynı zamanda DAEŞ sonrası bu toprakların PKK’nın eline geçmesini engelledi.
PKK İLE DAEŞ NASIL DANIŞIKLI DÖVÜŞ YAPIYOR?
Suriye’de bir yeri önce DAEŞ işgal eder ardından PKK. Bu hep böyle olmuştur. Türkiye Fırat Kalkanı ile bu ezberi bozdu. DAEŞ bir daha Azez-Cerablus hattına giremedi. Fırat Kalkanı harekatının gerçek bir terörle mücadele olduğunun delili budur.
Ayn el Arap, Tel Abyad, Rakka, Rasulayn gibi yerler önce DAEŞ’teydi ardından anahtar teslim şekilde PKK’ya verildi. Azez-Cerablus’ta da plan böyleydi, Türkiye bunu bozdu.
Bir de Palmira ya da Deyruzzor gibi örnekler var. Mesela Palmira en az üç kez PKK ile DAEŞ arasında el değiştirdi. Deyruzzor’da bu takas hali halen devam etmekte. Bir PKK alır bir DAEŞ. Çünkü enerji kaynaklarının yer aldığı Deyruzzor’da son hesap hala görülememiş demektir.
DAEŞ’LE GERÇEK ANLAMDA MÜCADELENİN TEK ÖRNEĞİ TÜRKİYE
Suriye’de 2013 sonrası terörle mücadeleye bakınca bunu gerçek anlamda yapan tek gücün Türkiye olduğunu görürüz.
TÜRKİYE KİMSENİN DAEŞ’İ TUTMA MAŞASI OLMAZ
Türkiye Suriye politikasını 2015 sonrası tamamen bağımsız bir düzleme oturttu. Dün DAEŞ’le mücadele ettik bugün PKK ile ediyoruz. Yarın tekrar ikisiyle de mücadele edebiliriz. PKK bizim sınırımızı tehdit ediyorsa hedefimiz odur. DAEŞ sınırımızı tehdit ettiğinde nasıl Azez-Cerablus’a girip terörü yok ettiysek aynı durum olunca bunu tekrar yapabiliriz. Ama tüm bunları Batı dayatıyor diye asla yapmayız. PKK DAEŞ’le mücadele edecekse Türkiye buna engel olmaz. Ama şu an bizim sınırımızda PKK işgalindeki şehirlerin hiç birinde DAEŞ yok. O nedenle Türkiye öncelikle sınırındaki PKK’yı hedef alır. PKK Kamışlı’da tuttuğu teröristleri serbest bırakırsa o zaman Türkiye Fırat’ın doğusunda hem PKK’yı hem de DAEŞ’i hedef alır. PKK’lıların tehdit ettiği bu durum gerçekleşirse zaten PKK-PYD’nin DAEŞ’le mücadelesinin bir yalan olduğu ispatlanır. Diğer taraftan PKK ya da PYD eğer DAEŞ’le gerçek anlamda mücadele edecekse buyursun Deyruzzor’da mücadelesini sürdürsün. ABD askeri yoksa ABD’nin koalisyonu var. Koalisyonun havadaki operasyon gücü devam ediyor.