Türkiye'nin yeraltında bekleyen 5 bin ton altını yaklaşık 300 milyar dolar değerinde

Türkiye'nin yeraltında 5 bin ton altın var, değeri yaklaşık 300 milyar dolar. Madencilik sektörü, ekonomiye önemli katkı sağlıyor ve yeşil dönüşümle maden ihtiyacı artacak.

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye'nin yeraltında 5 bin ton altın bulunduğunu ve bu miktarın yaklaşık 300 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye'de yapılan bir modelleme çalışmasına göre altın madeni potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğunu da vurgulayarak, bu kaynakların ekonomiye önemli katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Geçen yıl altın ithalatının 31 milyar dolar olduğunu dile getiren Yılmaz, bunun karşısında 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ancak sektörün 19 milyar dolarlık bir ticaret açığı verdiğini söyledi.

Yılmaz ayrıca, Türkiye'nin altın üretiminin enflasyonla mücadelede kritik bir rol oynayabileceğini belirtti ve ülkenin madencilik sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu, özellikle madencilik izinlerinin hızlandırılması ve üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

Maden sektörünün sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak denetlenmesi gerektiğini savunan Yılmaz, sektörün kendi kendini denetleyecek bağımsız mekanizmalar oluşturması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, "yeşil dönüşüm" ile madencilik ihtiyacının artacağını da dile getirerek, bu sürecin fosil yakıtlardan uzaklaşılarak daha fazla yenilenebilir enerji kullanılması ve batarya üretimi gibi alanlarda maden ihtiyacını artıracağını ifade etti.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni vergi paketi yolda
Kurban Bayramı'nda gıda denetimleri: 56,038 denetimde 39 milyon tl ceza
Türkiye'de 5 ayda 27 bini aşkın elektrikli otomobil satıldı

Ekonomi Haberleri