Kahramanmaraş'ta bilim insanları, uzun bir çalışma sürecinin ardından meyvesi, kabuğu ve yaprakları kırmızı ceviz üretmeyi başardılar. 1995 yılında Prof. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından belirlenen ıslah stratejisiyle yola çıkan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Dulkadiroğlu ilçesi Akyar mevkiinde 400 dekarlık alanda bu yenilikçi proje için çalışmalara başladı.
Yaklaşık dokuz yıl önce içi kırmızı ceviz üretmeye başlayan üniversite, bugün ise meyve kabuğu, yaprakları ve içi kırmızı ceviz üretimi konusunda önemli bir başarıya imza attı. Bu çalışmaların meyvesi olarak Türkiye'nin ilk kırmızı renkli ceviz çeşidi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından geliştirildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesinde kurulan Ceviz Genetik Merkezi, bu başarıda önemli bir rol oynadı. Türkiye'deki sadece üç ceviz gen merkezinden biri olan Kahramanmaraş'taki merkez, ceviz yetiştiriciliği alanında önemli bir potansiyele sahip olarak kabul ediliyor.
Prof. Dr. Mehmet Sütyemez liderliğinde yürütülen ıslah programı çerçevesinde bugüne kadar 26 farklı ceviz çeşidi tescillendi ve patentlendi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, ceviz ıslah çalışmalarıyla Türkiye'deki diğer kurumlardan ayrılarak en fazla ceviz çeşidi geliştiren kurum unvanını elinde bulunduruyor.
Mehmet Sütyemez, 30 yıl önce başladıkları ceviz ıslah çalışmalarının planlı ve programlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, genetik kaynakları zenginleştirerek ceviz yetiştiriciliği için büyük bir potansiyel oluşturduklarını vurguladı.
Kaynak: Haber merkezi