Türkiye’nin Demiryolu Atılımı Tüm Dünyaya Tanıtılacak

Demiryolu taşımacılığını geliştirmek için yatırımlarını artıran Türkiye, Milli Elektrikli Tren ile raylı sistemler teknolojilerinde bir devrim gerçekleştiriyor. 3-5 Mart 2021’de Konya’da düzenlenecek olan 9. Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler ve

Demiryolu taşımacılığını geliştirmek için yatırımlarını artıran Türkiye, Milli Elektrikli Tren ile raylı sistemler teknolojilerinde bir devrim gerçekleştiriyor. 3-5 Mart 2021’de Konya’da düzenlenecek olan 9. Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail, Türkiye’nin başarı hikayesini tüm dünya anlatmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin lojistik ve ekonomik avantajlarının altyapısını oluşturan demiryollarının gücü; yeni nesil hızlı trenleri, yenilenen ve güçlendirilen altyapısı, 2003’ten bugüne 2,7 kat artan toplam hat uzunluğu, 29 Haziran tarihinde test sürüşü için raylara inen Milli Elektrikli Tren ve Kuşak & Yol Projesi’ndeki mevcudiyeti ile her geçen gün hızla artıyor.

2023 yılı itibariyle Milli Elektrikli Tren Setlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenirken, Türkiye’nin demiryolunda gösterdiği ivme ve atılımlar, Hyve Group’un düzenlediği Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail aracılığı ile tüm dünyaya sunuluyor.

İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl ilk kez Konya’da düzenlenecek olan 9. Eurasia Rail Fuarı, 3-5 Mart 2021 tarihleri arasında Konya Ticaret Odası - TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde yerli ve yabancı misafirlerini ağırlayacak. Fuar, 94’üncü yılını kutlamaya hazırlanan TCDD’nin teşekküllerinde, başta T.C Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere, Konya Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC), Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, MÜSİAD Konya ve Mevlana Kalkınma Ajansı’nın iş birliğinde gerçekleştirilecek.

Demiryolu sektörüne verilen önemin, Türkiye Lojistik Master Planı’nda net bir şekilde görüldüğünü hatırlatan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, Kuşak & Yol Projesi ile birlikte Türkiye’nin, Asya ve Avrupa arasındaki demiryolu ve lojistik üs olma fırsatının altını çizdi:

“Başta T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD olmak üzere, Türkiye’nin yolcu ve yük taşımacılığında demiryollarının payının artırılması için tüm kurumlar yoğun bir biçimde çalışıyor. Milli Elektrik Tren Seti’nin kullanıma sunulmasıyla birlikte Türkiye’nin stratejik, ekonomik ve lojistik gücü daha da artacak. Bu anlamda, ülkemizin demiryolu gelişiminde sahip olduğu bilgi birikimini ve kas gücünü tüm dünyaya tanıtmak için Eurasia Rail çok önemli bir platform. Fuarımız; yerli ve yabancı katılımcılara Türkiye’nin demiryolundaki gelişim imkanlarını yerinde gözlemleme fırsatının yanı sıra, yeni iş birlikleri yaratma imkânı da sunacak.”

 

Eurasia Rail ile TCDD’nin Kabiliyetleri Dünya ile Paylaşılıyor

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın demiryolu sektörünün, sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin en önemli halkalarından biri olarak gördüğünü belirten TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Eurasia Rail Fuarının; milli firmaların rekabet gücü ile yenilik kapasitelerini artırmasında destek sağladığını, TCDD’nin imkân ve kabiliyetlerini diğer ülkelerle paylaşma ve iş birlikleri fırsatı verdiğini söyledi.

“Fuara katılacak yerli ve yabancı ziyaretçilere, Türkiye’nin eriştiği imkân ve kabiliyetlerin tanıtılmasında önemli rol oynayacak olan 9. Eurasia Rail Fuarı; sektör temsilcilerimizin ürünlerinin dış pazarlara tanıtabilmesi, yeni satış kanalları ile yerli ve uluslararası firmalarla iş birlikleri geliştirilebilmesi, ortaklıklar kurularak teknolojik gelişmelerden fayda sağlanabilmesi, yerli ve yabancı alım heyetleri ile doğrudan görüşme imkânı sunabilmesi açısından önemli fırsatlar yaratacaktır. Bu fırsatlar doğrultusunda hedefimiz, ülkemizde ekonomik canlanmanın, refahın ve istihdamın artırılmasında demiryollarımızla katkı sunmak olacaktır.”

 

“Eurasia Rail, Türkiye’nin Prestijini Artırıyor”

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Lojistik Master Planı’na dikkat çeken Uygun, süren ve planlanan yatırımlar ile mevcut 12 bin 700 km’lik demiryolu ağının, 2023 yılında 25 bin 200 km’ye ulaşacağını hatırlattı. Uygun, sözlerine şöyle devam etti:

“Mevcut hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi, lojistik merkezleri ve iltisak hattı projelerinin tamamlanmasıyla demiryolundaki yük ve yolcu taşıma payları daha da artacak ve demiryolu sektörü bir bütün olarak gelişecektir. Gelişen sektör içinde paydaşların bir araya gelmesinde büyük önem arz eden Eurasia Rail, ülkemizin prestijini artırmaktadır. Ekonomik ve çevreci özellikleri ile de öne çıkan demiryolu, karayoluna kıyasla; yol yapım maliyeti, işletme ve yük taşımadaki ekonomik üstünlüğü ile yakıt, zaman ve karbon salınımın düşüklüğü bakımından kârlıdır. Yalnız yapım maliyeti açısından karayoluna kıyasla 3,5 kat daha ekonomiktir.”

Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenlenen Eurasia Rail Fuarlarının düzenlendiği alanlara demiryolu bağlantısı bulunmadığı için demiryolu araçlarının sergilenemediğini hatırlatan Uygun, Kayacık Lojistik Merkezi’ne 5 km mesafede bulunan TÜYAP Konya Fuar Alanında üretici firmaların bu yöndeki taleplerinin rahatlıkla karşılanabileceğini paylaştı. Uygun; 2021 Eurasia Rail Fuarında sergilenecek demiryolu araçlarının, trenle Kayacık Lojistik Merkezine, buradan da karayoluyla fuar alanına getirileceğini, TCDD tarafından döşenecek temsili demiryolu üzerinde sergilenebileceğini ekledi.

 

Yerli Üreticileri Dünyayla Buluşturan Platform: Eurasia Rail

Uygun’un da belirttiği gibi, sektör temsilcilerinin yabancı firmalarla iş birliği geliştirmesi için en doğru platformlardan biri konumunda bulunan Eurasia Rail, yerli üreticilerin dünya devleriyle birlikte proje geliştirmesine ve yürütmesine imkan sunuyor.

1968 yılından bu yana varlığını sürdüren ERA Elektronik, platformu bu anlamda en iyi değerlendiren firmalardan biri olarak öne çıkıyor. Fuara 2016 yılından beri katıldıklarını ve bu döneme kadar uluslararası proje gerçekleştirmediklerini belirten ERA Elektronik Müşteri Projeleri Koordinatörü Feridun Civelek, “Eurasia Rail’ın oluşturduğu platformun sunduğu iş birliği fırsatları sayesinde bugün 4 uluslararası firma ile proje gerçekleştirdik. Hali hazırda 10 firma ile de yeni ve uluslararası projeler için temas halindeyiz. Uluslararası pazarlarda da tanınmamız ve ürünlerimizin kalitesini ve ayırt edici özelliklerini tanıtabilmek için Eurasia Rail’a sürekli katılıyoruz ve bundan çok yararlanıyoruz,” sözleri ile Fuarın yerli üreticilerin yabancı yatırımcılar ve sektör devleri ile çok önemli iş birliği fırsatı sunduğunu ve tanıtım için çok iyi bir fırsatı olduğunun altını çizdi.

 

18 Ülke, 229 Firma, 12 bini Aşkın Ziyaretçi

8. Eurasia Rail 10-12 Nisan tarihleri arasında İzmir’de 18 ülkeden 229 firmanın katılımı ile gerçekleştirilmişti. Fuarda; Alstom, Metro İstanbul, Caf, Durmazlar, CRRC, Aselsan, Siemens, TCDD, Hyundai Eurotem, Kardemir, Talgo, Knorr-Bremse, Ansaldo Sts ve Bozankaya’nın gibi sektörün yerli ve yabancı önde gelen isimleri firmaları da yer almıştı.

Alım heyeti programı çerçevesinde katılımcı, ziyaretçi ve alıcılar arasında 3 günde 776 toplantının düzenlendiği 8. Eurasia Rail Fuarı toplamda 12 bin 322 ziyaretçiyi ağırlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri