Bilimsel araştırmalar, Türkiye'de yeni fay hatlarının varlığını açığa çıkardığını ortaya koyuyor. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'deki bilimsel çalışmaların, ülkede mevcut olan fay hatlarının sürekli olarak artış gösterdiğini ve hiçbir zaman azalmayacağını gösterdiğini ifade etti. Sözbilir, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak, bu konuda yapılan araştırmaların önemine dikkat çekti.
1939 yılında Erzincan'da yaşanan depremin ardından ülke genelinde artan deprem aktivitesine değinen Sözbilir, bu depremlerin binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı nadir olaylardan biri olduğunu vurguladı.
Sözbilir, Türkiye genelinde 485'ten fazla aktif fay hattının bulunduğunu ve bu fayların 5,5 büyüklüğünün üzerinde depremlere neden olabileceğini söyledi. Hemen hemen her ilde fay bulunduğunu ifade eden Sözbilir, yeni bilimsel araştırmaların bu fayların varlığını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca, denizdeki fayların da haritalandırma sürecinin devam ettiğini ve bilim insanları olarak fayları anlamak için çalışmaların sürdüğünü ekledi.
Sözbilir, depreme karşı güvenli yapıların oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, özellikle 2000 yılı öncesinde inşa edilen binalarda sorunlar olduğunu belirtti. Bu binaların deprem yönetmeliklerine uygun şekilde yapılmadığını ve kentsel dönüşümün uzun süredir Türkiye gündeminde olduğunu ifade eden Sözbilir, bina bazında yapı stoku envanterinin çıkarılması gerektiğini ve binaların depreme karşı dayanımının detaylı bir şekilde değerlendirilmesinin önemini vurguladı.