Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 5 yıllık bir aranın ardından yeniden başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, "2024 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" kapsamında yaklaşık 20 bin haneyle görüşme yapılacağını açıkladı. Bu proje için işbirliği protokolü, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile TÜBİTAK, Hacettepe ve Marmara Üniversiteleri arasında imzalandı.
Şenel, nüfus yapısının belirlenmesinin birçok alanda atılacak adımlar için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Nüfus artış hızının azaldığına dikkat çeken Şenel, küresel olarak yaşam beklentisinin yükseldiğini ve yaşlı nüfusun arttığını belirtti. Bu değişikliklerin iş gücü piyasaları, sosyal güvenlik sistemleri, kamu gelir ve gider dengesi, kamu hizmetleri ve finansman ihtiyaçları üzerinde önemli etkileri olduğunu da ekledi.
Araştırmanın Türkiye'nin demografik, toplumsal ve anne-çocuk sağlığı politikalarının şekillendirilmesine ve yeni stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Şenel, ayrıca doğum, ölüm ve göç göstergelerinin yanı sıra doğum öncesi bakım, doğum hizmetleri, doğum sonrası bakım ve aşı gibi konularda da bilgi toplanacağını ifade etti.
Türkiye'nin yaşlanan nüfusu ve azalan doğurganlık hızıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Şenel, bunun ülkenin uzun vadeli refahı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Bu nedenle, sağlıklı ve dinamik bir nüfus yapısının sürdürülmesinin önemine değindi.
Araştırmanın, politika yapıcılarına doğurganlık ve sağlıklı yaşlanma konularında öneriler sunacağını belirten Şenel, bu sürecin yönlendirilmesi için bir Yönlendirme Komitesi oluşturacaklarını duyurdu.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yapay zekanın bu sürece dahil edilmesinin faydalı olacağını belirtirken, Hacettepe ve Marmara Üniversiteleri rektörleri de araştırmanın temel demografik verilerin güncellenmesine ve politikaların bu verilere dayanarak ele alınmasına katkı sağlayacağını ifade etti.