'Türkiye medyasında Arap algısı' araştırması yayımlandı

İstanbul Sosyal Girişim Derneği tarafından gerçekleştirilen ve Türk-Arap Medya Derneği desteğiyle hazırlanan 'Türkiye Basınında Arap İmajı' çalışması yayımlandı.

İstanbul Sosyal Girişim Derneği “Türkiye Basınında Arap İmajı – Nisan 2022” adı altında, Türk ve Arap gazetecilerin, Türkiye medyasında Arap algısı ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlere dair kanaatlerini ölçme amacıyla geniş çaplı bir araştırma yaptı.

Söz konusu araştırma 19- 27 Mart 2022 tarihleri arasında, 804 medya çalışanı ile gerçekleştirildi. Araştırmada göz önünde bulundurulan yaş gurubu ise 18 yaş ve üzeri olarak belirlendi. Araştırmaya en fazla katılım ise 415 katılımcı ile Suriye vatandaşları olurken 207 katılımcı Türkiye ikinci sırada yer aldı. Ayrıca araştırma sadece Türk medyası değil, Türkiye’de faaliyet gösteren Arap mecraları da dikkate alındı. Bu kapsamda gerçekleştirilen araştırma, Türk ve Arap medya mensuplarının değerlendirme ve tespitleri ile beklenti ve önerilerini ortaya konuldu.

HÜKÜMETİN POLİTİKASI OLUMLU

Araştırmada dikkat çeken konulardan biri Arap kökenli medya mensuplarının değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşmaya dikkat çekmemesi oldu. Bunun dışında araştırmada, Türkiye Hükümetinin Araplarla ilgili dış politikası katılımcıların yaklaşık yüzde 82’si tarafından olumlu karşılarken, olumsuz karşılayanların oranı sadece yüzde 7 civarında. Aynı zamanda Türkiye hükümetinin Suriyeli göçmenlere yönelik politikası da yüzde 78 oranında olumlu buluyor.

Araştırmaya katılanların yarısından fazlası, Arap dünyası ile ilgili haberleri sosyal medya ve internetten takip ediyor. Arap dünyası ile ilgili haberleri takipte, Türk ve yabancı medya mecralarında Türk TV kanalları ve sosyal medya mecraları öne çıkıyor. Aynı zamanda TRT, Al Jazeera, Anadolu Ajansı, hükümete destekleyen gazete ve TV’ler Araplara yönelik en olumlu haber ve yorumların yayımlandığı mecralar olarak görülüyor.

EN OLUMLU HABERLER KATAR’DAN

Türk medyasında Araplara karşı yapılan haberler kadar Arap dünyasında da Türklere karşı yapılan haberlerde araştırmada ele alındı. Araştırma sonucuna göre Arap dünyasından Türkiye’ye yönelik en olumlu haberleri Katar, en olumsuz haberleri ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye yapıyor. Katar’ın olumlu haber yapmada yüksek bir imaja sahip olmasının sebebi ise Al Jazeera kanalının bölgesel ve küresel alandaki yayın politikasının önemli bir paya sahip olması olarak görülüyor.

SURİYELİLERE DAİMİ ÇALIŞMA İZNİ VERİLSİN

Suriyelilerin Türkiye’de çalışmaları güçlü şekilde desteklenmektedir. Buna göre, Suriyelilere daimi çalışma izni verilmesini savunanlar %66, geçici çalışma izni verilmesini savunanlar ise %13 oranındadır. Çalışma iznine karşı olanların oranı ise %8 civarındadır. Araştırmada ele alınan bir diğer konusu ise Suriyelilerin Türkiye’de çalışmalarının ne kadar desteklendiği oldu. Yapılan araştırma gösterdi ki Suriyelilerin Türkiye'de çalışmaları güçlü şekilde destekleniyor. Desteklerin oldukça güçlü olmasının sebebi ise; bunun bir insanlık gereği olduğu, Türkiye’nin tarihinden ve coğrafyasından kaynaklanan bir gereklilik olduğu, din kardeşliğinin gereği olduğunun düşünülmesi. Buna göre, Suriyelilere daimi çalışma izni verilmesini savunanların oranı yüzde 66 civarında. Bu da olumlu yaklaşanların ne kadar güçlü bir oranda olduğunu gösteriyor. Geçici çalışma izni verilmesini savunanlar ise yüzde 13 oranında. Çalışma iznine karşı olanların oranı ise sadece yüzde 8 civarında. Fakat buna karışın Suriyelilerin geri gönderilmesi gerektiğine ilişkin kanaat yüzde 61 oranı gibi yüksek bir düzeyde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aktüel Haberleri