Tüketiciler haklarını bilmeli

Tüketicinin haklarının farkındalığını oluşturma adına her yıl 15 Mart Tüketici Hakları Günü olarak kutlanır.

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününü kutlayan, Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Uçar, tüketimin önemine vurgu yaparak “Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacımız olup olmadığına, bütçemize uygun mal alıp almadığımıza, malın ayıplı olup olmadığına, mal alımında yapılan sözleşmelere dikkat etmeliyiz.” Dedi. Tüketicilerin kanuni haklarının olduğuna işaret eden Uçar Hiçbir gerekçe göstermeden bir malı teslim aldığınız tarihten itibaren ( 14 ) gün içinde kabul etmek veya reddetmek hakkına sahipsiniz. Malı almaktan caydığınızı yani “Cayma Bildirimini” satıcıya 14 gün içinde iadeli taahhütlü mektupla, noter aracılığıyla gönderilen ihbarname ile veya bizzat elden teslim ederek ulaştırabilirsiniz.” Diyerek satın alınan mal geri iade edilmez kuralının olmadığını belirtti.

Ayıplı (kusurlu) Mal Alan Müşteri 4 Hakka Sahiptir

Ahmet Uçar “Satın aldığınız malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde, malın teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde satıcı firmaya başvurarak malın değiştirilmesi, ödediğiniz bedelin iade edilmesi,  ücretsiz olarak onarılması veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi haklarından birini talep edebilirsiniz. Satıcı tercih ve talep ettiğiniz seçeneği yerine getirmekle yükümlüdür. Satın alınan malın ayıbı gizli nitelikte ise, hakkınızı aramak için kanuni süre 2 yıldır.” Diyerek, mağdur tüketicinin istediği seçeneği kullanabilme hakkı olduğunun hatırattı.

Ahmet Uçar, vatandaşların tüketici haklarını arayacakları mercilerin ilçe kaymakamlıklar olduğunu belirterek, “Eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine başvurunuz. Satın aldığımız ürünlerimizin şikâyetleri parasal değerlere göre yapılmalıdır.”

Başvurulacak Heyet Ürünün Bedeline Göre Belirlenir

Tüketici başvurması gereken hakem heyetini ürünün fiyatına göre belirlemeli. Ürün fiyatına göre heyet şu şeklide:

-Ürününüzün değeri 2.320,00.-TL’ nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine,

-Ürününüzün değeri 2.320,00.-TL – 3.480,00.-TL arasında ise Büyükşehir statüsünde olan illerde İl Tüketici Hakem Heyetine,

-3.480,00 Tl den yukarıdaki uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemelerine başvurabilirsiniz.

Ahmet Uçar, tüketicilerin ürün satın alırken bazı şeylere dikkat etmesinin önemine vurgu yaparak “Yapacağınız her harcama için mutlaka alışverişlerinizde fiş ya da faturanızı alınmalı. Aldığınız gıda vb ürünlerinin içeriğini, imalat tarihini, son kullanma tarihini kontrol edilmeli. Market vb işyerlerinden alış veriş esnasında raftaki etiket fiyatı ile kasada faturaya geçilen fiyatın aynısı olup olmadığına dikkat edilmeli. Satın aldığınız dayanıklı tüketim malları için Garanti Belgesi ve Kullanma Kılavuzunu almayı ve Garanti Belgesini onaylatmayı unutulmamalı.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri