Konferans vermek üzere Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine gelen SP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, parti yönetimi ile birlikte çeşitli ziyaretlerde bulundu. Elbistan’ın Sesi Gazetesi Kurucusu Mehmet Göçer’i de ziyaret eden Tongüç, burada yaptığı açıklamada, AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın SP ile birlikte Milli Görüş partilerinin parti programlarında yer aldığını ifade etti. Tongüç, şunları söyledi:
“Gündemde şuanda bir Büyükşehir Yasası var ve bu yasa şuanda Cumhurbaşkanı’nın önünde. Onaylandığı zaman 16 tane büyük şehrin yanına Kahramanmaraş’ta dahil 13 yeni büyükşehir eklenecek. Tabi biz yasanın Saadet Partisi olarak, Milli Görüş partileri içinde gerek Refah döneminde, gerekse Saadet Partisi’nin kuruluşu döneminde programına şunu yazmışız; ‘Büyükşehirler, köyleri de içine alacak derecede genişletilerek, merkez yerinde güçlendirilecek’. Bu noktadan baktığımızda yasanın getirdiği bir takım yenilikler var. Bu çerçevede il mülki sınırları büyükşehir sınırları haline gelmiş olacak. Büyükşehirdeki beldeler, nüfusları ne olursa olsun tamamen ortadan kardırılıyor. Biz önceki partilerimizde de parti programlarında merkezi güçlendirmek üzere sınırların köyleri de içine alacak şekilde genişletilmesini savunuyoruz. Anlaşılan AKP iktidarı bu bölümünü almış. Bu arkadaşlar biliyorsunuz bizimle siyaset yaptılar. Biz burada ayrıca işi yapacak olan belediyelerin bütçelerinin nereden geleceğini soruyoruz ve İl Özel İdarelerinin kaldırılmasını geri adım olarak görüyoruz. Seçilmiş insanlardan oluşan İl Genel Meclisi lağvediliyor ve bu görev valiliğe veriliyor ve bir komisyon eli ile yürütülmeye çalışılıyor.”
“MABET’ KELİMESİNDEN KASIT NE AÇIKLASINLAR”
Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın içerisinde yer alan bir kelimenin gözlerinden kaçmadığını da söyleyen Tongüç, yasada yer alan mabet kelimesinin ne anlama geldiğinin açıklanması gerektiğini söyledi. Tongüç, “Yasa içerisinde özellikle geceleyin geçirilen bölümünde bir mabet kelimesi var. Diyor ki; ‘Belediye meclisleri oy birliği ile kabul ederlerse tamir, onarım, bakım ve su giderlerinin bedava veya az ücretle yapılması sağlanabilir’. Biz hükümete şu çağrıyı yapıyoruz; burada mabetten kastınız nedir? Herhangi bir vatandaşımıza, ibadet edilen yer neresidir diye sorsanız vereceği cevap camidir. Biliyorsunuz AB Uyum Yasaları çerçevesinde cami kelimesi çıkartıldı ve ibadethane kondu ve bir takım yerlere para transferi yapıldı. Burada da bizim endişemiz odur ki, mabet adı altında camilerle birlikte kiliseler ve havralara yönelik bir aktarım söz konusu olacaktır. ‘Efendim siz Hristiyanların ibadet ettiği yerlere karşı mısınız?’. Biz Hristiyanların olduğu yerde, onların ibadet edeceği yerlere karşı değiliz. Ancak Hristiyan olmayan yerlerde kiliselerin niçin faal hale getirildiğini sorguluyoruz. Acaba önce kiliseler açıp, sonra cemaat mi bulmaya çalışacak birileri. Bu noktada itirazımız var” dedi.