Sözlüde kurtarmaz artık iyi bir torpil lazım sınıfı geçmesi için. nereden çıktı şimdi toki konusu siyaset çok hareketli iken Cumhurbaşkanı metal yorgunluğu var derken, teşkilatların yenilenmesi gündemde iken, bütün siyasiler değişim ve yenilenme sürecinin içinde iken, bütün eforlar yeni kadrolar arasında yer almaya harcanırken, Toki meselesi nereden çıktı?
Başbakan Binali Yıldırım'ın Kocaeli'nde düzenlenen uluslararası deprem gerçeği ve kentleşme çalıştıyı'nda 2023 'e kadar 4 milyon kontu yenileyeceğiz söylemi toki'nin Kahramanmaraş'ta yaptığı yatırımları birkez daha akıllara getirdi.
Yine Başbakan Binali Yıldırım'ın söylemiyle 15 yılda Türkiye'de Toki vasıtası ile 780 bin konut inşaa edildi. Yıllardan beri konuşulan ama bir türlü sonuç alınamayan sebebi ise bilinmeyen vatandaşın yakındığı konuların arasındadır şehirdeki toki konutlarının azlığı. Bizim halkımız çoğu zaman sanki bir suçluluk psikolojisi içinde gibidir. suçlu olmadığı halde. Her zaman konuşur ama anlatamaz taleplerini, duyuramaz sesini, ancak kapalı kapılar arkasında anlatır derdini, yakın bir dostuna. Sonrasında da her bulduğu mekanda söyler söylemlerini artık canı yanmıştır. gibi düşünürüm çoğu zaman ama nezaman dert doğru yerde doğru yöneticilere anlatılırsa ben değil biz ortaya çıkarsa o zaman çözüm bulur diye düşünürüm fakat bir türlü olmaz çünkü hep ben vardır.
15 Yılda Toki' nin yaptığı 780 bin konuttan Kahramanmaraş ne kadar faydalandı? Komşu olan illerimiz nekadar faydalandı yada yatırım aldı diyelim.
Gaziantep'te 44 proje 20 217 konut Kahramanmaraş'ta yapılan konutun yaklaşık 10 katı
Adana'da 63 proje 17 966 konut Kahramanmaraş'ta yapılan konutun yaklaşık 9 katı
Kayseri'de 42 proje toplamda 17 081 konut Kahramanmaraş'ta yapılan konutun yaklaşık 9 katı
Adıyaman'da 27 proje toplamda 4 297 konut Kahramanmaraş'ta yapılan konutun yaklaşık 2 katı
Malatya'da 48 proje toplamda 11 708 konut Kahramanmaraş'ta yapılan konutun yaklaşık 6katı
Osmaniye'de 20 proje toplamda 2117 konut e daha dün il oldu ama neredeyse bizimle aynı
KAHRAMANMARAŞ'TA 18 proje toplamda, Ama hepsi 2295 konut
Nüfus ortalamasına bakıldığında bizden 10 kat fazla yatırım yapılan illerin nüfusu bizden 10 kat daha fazlamı? coğrafi yapısı daha mı müsait. O illerin toki konutlarına daha çok mu ihtiyacı var? Yoksa gelir seviyesi dahamı düşük? gibisinden birsürü sorulacak soru var ama neye yarar ki? olmuş bitmiş yada denilebilirki geçmişte kayıp ettiklerimizden hayıflanmaya ne gerek var. Var efendim tamda bu zamanda var. Sebebi ise;
Başbakının söylemi ile 2023 e kadar 4 milyon konut yenilenecek yani, 15 yılda yapılan konut sayısının 4 katı konut 6 yılda yapılacak.
Kahramanmaraş' ta 2011 den sonra oluşan ve hala devam eden çok güçlü bir siyasi yapı var. Bizde enerji var, bizde dinamik bir yapı var, Bizde heyecan var. ama niye bu tür projelerde sonuca ulaşılmaz anlamış değilim. Şehir olarak önümüzdeki bu süreci iyi değerlendirmek zorundayız. zaman su gibi akıp gidiyor bu akıntının içerisinde zamanla yarışan, yatırımlara doymayan, Kabuğuna sığmayan bir Ak Parti, Birde bu Partinin halkın sesinin dışarı yansıması olan, lideri, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi var.
Şehirde inşaat sektörünün hareketlenmesi gayberli mahallesinde yapılan riskli alan ve dönüşümle başladı. Bu bölgenin kamulaştırılması için yaklaşık 100 milyon para dağıtıldı. Buda yaklaşık sektörü 2 yıl çok hareketli götürdü. Yansıması şehir merkezinin tamamına oldu kazanan biz olduk. Faturası ise; Ev alma hayali ile kurumsal olmayan, işinin ehli olmayan şirketlerden konut alarak dolandırılan vatandaşlara oldu. Bu durumun toki konutlarıyla ne alaksı var? Çok alası var Dolandırılan kesimin büyük çoğunluğu, kaptırdıkları parayı zor şartlarda biraraya getiren insanlar. Bir anlamda toki konutlarının potansiyel müşterileri. Şehrin ekonomik yapısına bakıldığında para, ekonomisi büyük ama sayısı sınırlı olan iş adamlarında, halkın büyük çoğunluğu orta ve alt gelir seviyesinde ve ciddi anlamda ekonomik konut stoğuna ihtiyaç var. delilmi istiyorsunuz? gölken projesi açıklandığında 19 bin müracat vardı, Güneşevler hemen bitti. Onikişubat belediyesinin yaptığı konutlar bitti. Dulkadiroğlu belediyesinin uydu kent projesi açıklamalar doğrultusunda neredeyse bitti. sırada beklediğimiz büyükşehir belediyesinin büyük projesi, oda bitecektir. Ama şehrin konut ihtiyacı bitmeyecektir. Biz şehrimize, insanımıza sahip çıkmak zorundayız, Ak Parti Hükümetinin yatırımları ve yaptığı hizmetlerde kendi rekorlarını kırdığı, referandum sürecinden sonra daha da güçlenerek gittiği bu dönemde toki ve benzeri gibi yatırımlarının yönünü Kahramanmaraş'a çevirmek zorundayız.
Aşk varsa muhabbet var. Muhabbet varsa iş var. Dertlenmek lazım önce çözmek için sorunu. Anlamak için derdi, dertli gibi olmak lazım. Sırmalı saraylarlardan çıkmak değil, O iş eskide kaldı. Şimdi koltuklardan kalkmak lazım. Hep oturmuyorlar zaten ama gezilen yerlerde hemhal olmak lazım
vesselam.