TEMİZDEMİR: TİCARET VE SANAYİ ODASI BU ŞEHRE ÇOK ŞEY KATTI

16 yıldan bu yana Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) yönetiminde değişik görevlerde bulunan, aynı zamanda Turizm Birlik Başkanlığı ve Metesan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten İşadamı Mehmet Temizdemir'le yaptığımız röportajı sizlere su

Metesan A. Ş. kimdir?

Metesan A.Ş., inşaat malzemesi tedarik eden bir firmadır. Benim tarafımdan kuruldu. Uzun süreden beri Kahramanmaraş'ta malzeme tedariki yapan bir firmayız. Yaklaşık 30 yıldan beri yönetim kurulu başkanlığı görevini yapıyorum. 16 yıldır KMTSO'da görev yapmaktayım. Mehmet Balduk Bey'le beraber başladık, devam ediyorum.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), ekonomide bizim dışa açılan yüzümüz.  Size göre, oda bizi dışarıda yeterince temsil ediyor mu?

Oda, bu şehre çok şey kattı. Odada çalışan çok fedakâr insanlar var. Hiç birimiz ücret almadan fedakarca çalışıyoruz. Bunlar, bu şehrin sadece ekonomisiyle değil, vizyonuyla, sosyal çevresiyle ilgili olarak, zaman zaman sanayinin dışında, halkın refah ve sosyal düzeyini arttıracak çalışmalar yaptılar. Turizmin gelişmesine çalıştılar. Tabi ki, her şeyin bir önceliği var. Şehrimizin, daha önce tarım potansiyeli vardı. Daha sonra sanayi, sanayiden sonra turizm oldu. Odamız, tüm bunlarla ilgili olarak, çok ciddi çalışmalar yaptı. Bu bir süreç. Burada, bu şehri seven çok değerli insanlar var. Başkanlarımız da bunları bir araya getirerek, bilgilerine başvurarak, kimi nerede kullanırım, bunu çok iyi tespit ederek, gruplar oluşturdular. Bu gruplar, bu şehrin tüm sorunlarına el attı. Ama artık yeni dönemde, bir değişikliğe ihtiyaç var. Bu değişikliğin de bir önceki döneme göre, yani 16 yıldan beri süregelen çalışmalara göre daha da ivme kazanarak devam etmesi gerekir. Çünkü artık bir vizyon oluştu, bir taban oluştu. Bir odanın ağırlığı, bir sivil toplum örgütünün, şehir üzerinde etkileri hissedildi. Geriye bir dönüşün, olmaması lazım.

Odanın Tomsuklu ve ıslah edilmiş organize sanayi bölgeleriyle ilgili yaptığı çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok olumlu. Çünkü Kahramanmaraş'ta sanayi yeri önemli. Yatırım yapacak bir insan, çok büyük paralar harcayarak arsa almak istemez. Aldığı arsanın elektriği, yolu, alt yapısı zamana bağlı bir olay. Başka türlü, parça parça fabrikalar oluşuyor. Bunların hepsinin bir arada olmasının, büyük ehemmiyeti var. Gerek mal tedariki, gerek hammadde ve enerji açısından bir arada olmanın büyük avantajları var.  Odanın bu çalışmaları, gelecekteki nesil adına ya da sanayicinin önünü açma hususunda çok önemli. Çünkü bunlar, boş durduğu sürece şehir kaybeder. Şehrin kaybetmemesi için, kesinlikle yeni yerler açılması lazım. Kahramanmaraş olarak tek eksiğimiz, dışarıdan yatırımcı getirememektir. Başka bir konu da, yatırım çeşitliliğimiz çok zayıf.  Tekstil ve çelik mutfak eşyasından bahsetmiyorum. Son dönemlerde ahşap sanayiinde gelişme var. Bunlara çeşitlilik katmalıyız. Bunun için de dışarıdan yatırımcı getirtmemiz gerekir. Bu da yeni organize sanayi bölgeleri açmakla olur. Çünkü Kahramanmaraş yatırım açısından güvenli bir yer.

Oda, siyasetçilerimizle barışık mı?

Her zaman barışık. Oda, gerçekten sığınılacak bir liman. Ama dediğim gibi, 16 yıldan sonra bazı arkadaşlarımız izin isteyeceklerdir, yenileri gelecektir. Sadece geçmişte yapılanlara bakmayıp yeni hedefler koyup yeni keşifler yapmak lazım. Ak Parti Hükümeti tarafından yapılan tüm iyileştirmelerden şehrimiz faydalanmıştır.

Odada küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik çalışmalar yapılıyor mu? Yapılması lazım mı?

Yapılıyor, yeterli olmayabilir. Yoksa çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Pek çok destek alan arkadaşımız da oldu. Bunların sayısının artması lazım, işlerini büyütmeleri lazım. Dünyadaki son gelişmelerle beraber, şehrimizde de değişimler  oluyor. Artık eskisi gibi iş yapma dönemi bitti. Yeni dönemde; daha iyi, daha fazla çalışmak, makinalara daha çok önem vermek gerekiyor. Daha az insanla, daha çok iş yapmak gerekiyor.  Bu, artık bir amaç olmalı.

Odaya kayıtlı üyeler arasında, tam anlamıyla bir birliktelik var mı?

O hep vardı zaten.  Başkanlar, her zaman için birlikte hareket edildiği için, başarılı  olurlar. Yani bu zamana kadar, bu hep vardı. Başkanlar da bu insanların vizyonuna, kendi vizyonlarını ve güçlerini katarak bir yerlere getirdiler. Böylece, kazanan Kahramanmaraş oldu.

Odada bir ar-ge var mı? Olmalı mı?

Çok ciddi çalışmalar var. İstifade etmek isteyenler, yakın gelişmeleri takip edebilirler.  Seminer ve konferanslardan faydalanabilirler. Açılımlar, ve ihracat konusunda her tür bilgiler veriliyor. Dünyayı izlerken, Kahramanmaraş'ta bu hareketlenmelerin olması normaldir, desteklemek lazım.

Odayla ilgili olarak, eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Özellikle, iki yıl önce başlatılan turizm faaliyetlerinin süratle devam etmesi lazım. Fabrikalarımızın gelişmesinin yanında, şehre girdi sağlamak çok önemli. Bu konuda çok şey yapılabilir. Bir hamlede başlatıldı. Tarihi değerlerimiz daha hızlıca ortaya çıkarılabilir. Bunlar için dışarıdan destek sağlanabilir. Biz dışarının, yani Ankara'nın desteğini alamıyoruz. Yani Kahramanmaraş'ın da artık turizm konusunda, bölgelerinin oluşması, ilan edilmesi lazım. Türkiye'nin 3. büyük su havzasındayız. Bu sularımızın ve kaplıcalarımızın değerlendirilmesi lazım. Tarihi doku ortaya kısmen çıkartılıyor, bunların hızlanması gerekir. Akabinden de paket programlar, günlük, haftalık olarak yapılacak şekilde ilana çıkartılması ve acentelerle görüşülmesi gerekir. Son zamanlarda yapılacak önemli hadiselerden biri budur. Bir de sosyal amaçlı olan etkinliklere hız vermek lazım. Çünkü eğer gençlerimizi kazanmak istiyorsak, Kahramanmaraş'ta tutmak istiyorsak, beyin göçümüzün olmasını istemiyorsak gençlerimize sosyal içerikli yerler kazandırmalıyız. Bu, aynı zamanda, dışarıdan gelen turistleri şehrimizde tutabilmemiz açısından önemli.

Yeni süreçte, tecrübenizi aktararak, devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Daha önce de belirttiğim gibi, 16 yıldır bu şehrin değişik kademe ve yerlerinde, değişik sivil toplum kuruluşlarında görev yapmaktayım. Artık gençlerin yetişmesi, görev alması, 'biz de varız' demeleri açısından bizim  gibi insanların, zamanı geldiğinde görev yaptığımız yerlerden izin istememiz en doğal  hakkımız. Çünkü geriden de insanlar bu görevleri yaparak, inşallah daha iyi yerlere getireceklerdir. Çünkü aşağıda yapılan bir çalışma var. Bu çalışma 16 yıllık sürede yapıldı. Bundan sonra gençlerin önünü açmak lazım. Gençlere, 'buyurun, gelin işin bir ucundan da siz tutun' deyip çeşitliliği yaratmak lazım. Tek fikirle bir yere gelinmeyeceğini de biliyorum. Değişik fikirlerden elde edilen, süzülen önemli değerleri de hayata geçirmek lazım. O yüzden, önümüzdeki süreçte, siyasette ya da sivil toplum kuruşlarında görev yapmak istemiyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri