Tekstil sektörüne nefes aldıracak karar

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) şehrin üretim ve ihracattaki rekabet gücünün artması için tüm gücüyle çalışmalarını sürdürüyor.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun, uzun çalışmalar sonucunda tekstil sektörü için stratejik öneme sahip olan polyester elyaflar ithalatındaki yüksek korunma önlemlerinin düşürülmesi ile birlikte tekstil sektörünün nefes aldığını söyledi.

Ekonomisi büyük ölçüde tekstil sektörüne dayalı Kahramanmaraş’ın polyester elyafına uygulanan korunma önlemleri nedeniyle yükselen maliyetlerle baş edemez hale gelmişti.

Kentin üretim ve ticarette avantajlı konuma ulaşması adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun süredir Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar nezdinde devam eden çalışmaları sonucunda, Türkiye’de üretimi sınırlı olan polyester elyaf ithalatına uygulanan ilave gümrük vergilerinin indirilmesiyle sektör daha düşük maliyetle elyaf temin edebilecek, bu da hem şehir hem de ülke ekonomisine ve istihdama olumlu yansıyacak.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun, uzun çalışmalar sonucunda tekstil sektörü için stratejik öneme sahip olan polyester elyaflar ithalatındaki yüksek korunma önlemlerinin düşürülmesi ile birlikte tekstil sektörünün nefes aldığını söyledi.

Zabun, “Böylelikle Kahramanmaraş’ın üretim yapısı içerisinde ağırlıklı olarak yer alan pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üreticileri global pazarlar açısından önemli bir rekabet avantajı elde etti” dedi. Zabun, açıklamasında şunları kaydetti: “Tekstil sektörü her yıl 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörlerinden birisi. Tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş ise 300’den fazla ihracatçı şirketi ile Avrupa ve diğer pazarlar bakımından iplik ve mensucatta güçlü bir Türk markası olarak anılıyor. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’tan ihraç ediliyor. Bu yapı içerisinde son yıllarda kullanımı artan ve Türkiye’de üretimi sınırlı olan polyester elyaf ithalatında yüksek vergi ile oluşan ek maliyet, sektörün dinamik yapısını bozuyordu. Uzakdoğu’daki iplik üreticileri uygun fiyatlarla elyaf tedarik edebildikleri için yerli üreticilerin maliyetinin de altında fiyatlarda Türkiye’ye iplik ihraç ediyorlar. Kahramanmaraş’ın özellikle küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırması bizim için öncelikli çalışma alanıdır. Polyester elyaf ithalatındaki ilave gümrük vergisi ile oluşan baskının azaltılması tekstil üreticilerimizin nefes almasını sağladı. Diğer yanda ise polyester ipliklerle ilgili devam eden korunma önlemlerinin uzatılması için Ticaret Bakanlığınca soruşturma açılmıştır. Bu soruşturmaların da ülkemiz ve sektör lehine sonuçlanması adına takipçisi olacağız. Bu kararlar dolayısıyla milli ekonomiye destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hükümetimize ve Ticaret Bakanımıza iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum.”  

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kmtso Haberleri